Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Какви са ползите за планетата от преминаване към вегетерианство и веганство?
Какви са ползите за планетата от преминаване към вегетерианство и веганство?
Еко криза
11-18-19
добавено
1000
прегледа

Определено няма спор, че пържолите и котлетите са вкусни, но консумацията им идва с висока цена както за месоядните хора, така и за планетата, като според проучвания над половината възрастни в Америка и Великобритания казват, че искат да намалят консумацията на месо.

 

Дали ще го направят е различен въпрос, но си струва да се отбележи, че количеството месо, което американците и британците консумират на ден, се е повишило с 10% от 1970 г. насам, според данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

 

Хората, които искат да ядат по-малко месо, но нямат воля да се лишат от бургерите, може да се вдъхновят от две скорошни академични проучвания.

 

Едното от тях, публикувано миналата седмица от учени от Оксфордския университет и от Университета в Минесота, оценява както медицинските, така и екологичните тежести от консумирането на най-малко две порции от различни видове храни на ден.

 

Констатациите за здравето са притеснителни, защото в сравнение с един типичен западен възрастен на същата възраст, който яде разнообразна храна, човек, който консумира едва 50 гр. допълнително преработено червено месо на ден има 41% по-голям шанс да умре през дадената година.

 

Месото също така има и равносилно въздействие върху околната среда. В сравнение със 100 гр. зеленчуци, стандартният размер на порцията, който се разглежда в проучванията - 50 гр. червено месо, се свързва с поне 20 пъти повече отделяния на парникови газове и 100 пъти по-голямо използване на земя за отглеждане.

 

Средно, по всички екологични показатели, които авторите са използвали, червеното месо е било около 35 пъти по-вредно от зеленчуците.

 

Въпреки това, един вегетарианец, който замества всеки 50 гр. говеждо месо със 100 гр. къдраво зеле, ще бъде гладен много по-често. Стандартната порция зеленчуци съдържа далеч по-малко калории от месото, така че един амбициозен вегетерианец ще трябва да изяде много повече порции салата, отколкото бургерите, които е изоставил.

 

По-рано тази година, група учени базирани главно в университета Джон Хопкинс, симулирали въздействието върху околната среда от такива замествания. Те използвали данни за потреблението и търговията от 140 държави, за да преценят към кои храни могат да преминат хората, за да помогнат на планетата и измислили няколко хипотетични планове за диета.

 

Те, от своя страна, биха позволили на хората да достигнат препоръчителните количества дневни хранителни вещества по различни начини.

 

Отказването от месо определено е голяма промяна. Например, в сравнение с човек, който изяжда 2300 калории от различни храни, вегетарианецът би свалил 30% от годишните си емисии на парникови газове вследствие на избора си на храна.

 

Млечната промишленост обаче, която зависи от кравите, отделящи метан, все още допринася за огромни емисии на парникови газове, но екологично осъзнатите всеядни хора могат да постигнат подобно намаление на въглеродните си отпечатъци, като се откажат от млечните продукти като кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал и други.

 

По-добър вариант, според учените, все пак би бил да бъдем вегани за две трети от храненията ни, като една трета от диетата се състои от храна от животински произход.

 

Това от своя страна би намалило емисиите на парникови газове, свързани с храните, с близо 60%. Цялостното веганство е най-екологичното, което не е изненадващо, и хората, които се хранят така биха били щастливи да узнаят, че са намалили въглеродния си отпечатък с до 85%.

 

 

Източник: The Economist