<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82044" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Войници, огра...

Какви ще са първите действия на Байдън като президент на САЩ

20 Януари 2021
0 885

След месеци на отричане на изборните резултати, съдебни оспорвания, конспирации, свързани с възможностите за обрат и дори атака срещу сградата на Конгреса, в крайна сметка избраният за президент Джо Байдън ще встъпи в длъжност в 12 ч. на обяд местно време във Вашингтон на 20 януари, пише Свободна Европа. Това е 19 часа българско време.

По време на кампанията Байдън критикуваше остро действията на Доналд Тръмп като президент. Очаква се още в първите си дни в Белия дом той да издаде редица заповеди, които отменят решения на предшественика му.

В същото време първите дни на всеки президент на поста в Белия дом се определят като символични затова как ще протече и целият му мандат. По време на кампанията си Байдън обеща сериозна промяна в посока външната политика, климат, икономика, здравеопазване, борбата с Covid-19 и други.

Войници, огради, блокади: Джо Байдън полага клетва днес

Какви ще са първите действия на Байдън като президент на САЩ

Какво се предвижда за първия ден на власт?

 • Връщането на САЩ към Парижкото споразумение за климата беше едно от водещите обещания на Байдън по време на кампанията. Официално страната напусна споразумението дни преди изборите през ноември. Очаква се темата за климата да бъде основна по време на мандата на представителя на демократите, като той вече назначи свой специален екип по темата. Избраният за президент създаде и нова позиция – президентски пратеник по климатичните въпроси, за която беше номиниран бившият държавен секретар Джон Кери.
 • В първия ден на Байдън се очаква той да издаде заповед за формулиране на план за постигане на 100% чиста енергия за икономиката, както и нулеви вредни емисии до 2050 г. Заедно с това се очаква и заповед за опазването на 30% от земята и водите на САЩ, което да бъде постигнато до 2030 г.
 • Прекратяване на забраната за влизане в страната на граждани от държави с предимно мюсюлманско население. През 2017 г. със своя заповед Тръмп ограничи пътуванията до САЩ на граждани от Сирия, Иран, Ирак, Судан, Либия, Сомалия и Йемен. През 2020 г. към списъка бяха добавени още Еритрея, Нигерия, Мианмар, Киргизстан и Танзания.
 • По отношение на мигрантите се очаква и предложение за реформа на системата, свързана с пристигащите в САЩ чужденци. Очакват се активни действия на Байдън във връзка с т.нар. програма за “мечтатели“, която позволява на родените извън територията на страната деца да останат да пребивават в нея.
 • В отговор на пандемията от Covid-19 се очакват няколко заповеди на Байдън. По данни на американските агенции той ще въведе задължителното носене на маски на територията на всички федерални учреждения, както и при пътуване между отделните щати. Очаква се той да удължи наложените ограничения за извеждането на наематели от квартирите им, както и временното спиране на изплащане на студентските заеми.
 • Преди седмица Байдън обяви, че още на първия си ден ще изпрати за гласуване пакет от мерки на стойност 1.9 трилиона долара за възстановяването на икономиката.
 • Сред стъпките във връзка с пандемията се очаква и решение за връщането на САЩ в състава на Световната здравна организация (СЗО). Отношенията между Вашингтон и организацията бяха прекратени през май от Тръмп.
 • Сред обещаните промени в политиката на Тръмп се очаква да бъде и прекратяването на забраната за трансджендър хора да служат в армията. Байдън ще върне и отменените от Тръмп права за трансджендър ученици и студени да имат достъп до спортни съоръжения, съблекални и тоалетни в съответствие със сексуалната им ориентация.

Първите 100 дни

Първите 100 дни се смятат за особено важни за облика на всяко президентство, защото често тогава се приемат ключови реформи, изискващи високи нива на одобрение.

 • Отмяна на данъчните облекчения, въведени от Тръмп. Една от основните реформи на кабинета на републиканеца беше намаляването на корпоративния данък в САЩ от 35 на 21%. Очаква се с подкрепата на Конгреса нивата на данъците да бъдат върнати, с което да се финансират и предвидените разходи за възстановяване.
 • От гледна точка на икономиката се очаква пакет, чрез който да се стимулира производството на американски стоки с близо 400 млрд. долара, както и последващото им потребление на вътрешния пазар.
 • Усилията, свързани с климата на Байдън, ще продължат и в рамките на първите му 100 дни като президент. Очаква се той да обяви свикването на световна среща, на която да се опита да договори по-сериозни действия, сред които намаляването на емисии, свързани с въздушния и морския транспорт.
 • По време на кампанията Байдън обеща да върне правото на федералните служители да създават профсъюзи. Той ще въведе и нови стандарти, свързани с етиката на собствената си администрация.
 • Очаква се демократът да изпрати проектозакон в Конгреса за затягане на проверките при издаване на разрешение за притежания на оръжие. В тях се очаква да бъдат включени и по-строги правила, свързани с носенето на отговорност от страна на производителите.
 • В първите 100 дни се очаква и подписването на закон за равенствата, който да уреди по-голяма защита на правата на ЛГБТ общността.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции