<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77104" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Роми, танцува...

Какво да правя при съмнение за Covid-19?

03 Ноември 2020
0 4405

Случаите на хора, регистрирани като заразени с Covid-19 в България нарастват и към вторник сутрин вече са над 56 хиляди души. Вече почти всеки има познати, които са дали положителен тест или боледуват от новия коронавирус. Вероятността вие или ваши близки да се срещнете с Covid-19 става по-голяма. Затова от Свободна Европа са събрали отговори на най-задаваните въпроси от хората в такава ситуация. Вижте кои са те!

Как да позная симптомите?

Симптомите за Covid-19 са повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса. Когато почувствате макар и леко неразположение с тези симптоми, трябва да си останете у дома. Така по-лесно ще преодолеете болестта и няма да има опасност да заразите други хора около вас.

Какво да правя при съмнение за Covid-19?

На кого да се обадя?

Първо трябва да се обадите на вашия общопрактикуващ лекар. Предполага се, че той е запознат със здравния ви статус по принцип и може да прецени какво е моментното ви състояние. Личният лекар ще ви даде допълнителни инструкции. Възможностите са три – да останете за проследяване у дома, когато симптомите ви са по-леки; личният лекар да изпрати т.нар. бързо известие до районната здравна инспекция (РЗИ), която да реши какви са следващите мерки; или пък личният лекар да се обади на спешна помощ, ако състоянието ви е по-сериозно.

Кога да се обадя на спешна помощ?

При задух. Това е сигурен симптом, че имате нужда от помощ.

А когато личният лекар не вдига?

Когато личният лекар не отговаря на повикванията или когато нямате общопрактикуващ лекар, тогава трябва да се обадите в съответната регионална здравна инспекция и оттам да получите указания какво да правите. Ако сте в София, трябва да позвъните на Столичната РЗИ, ако сте в Хасково – на хасковската и т.н. Телефони за връзка с тях има на сайта на Министерство на здравеопазването.

Какво да правя при съмнение за Covid-19?

Денонощният телефон на Министерството на здравеопазването за информация е 02/8078757. Той обаче често дава заето. Ако имате въпроси за противоепидемичните мерки за ограничаване разпространението на Covid-19, въведени на територията на страната със заповед на министъра на здравеопазването, можете да звъните и на телефонната линия на Национална система 112.

От 1 септември в столичната Инфекциозна болница работи Координационен център. Целта му е да насочва пациенти за болница или за домашно лечение. В него може да се отиде и без направление от личен лекар и без PCR тест, както обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Извънредно от здравния министър: Фургони за бързи тестове пред всяка държавна болница от петък (видео)

Имам положителен тест, какво да правя?

Положителен PCR тест сам по себе си не е основание за прием в болница. При наличието на такъв, трябва да се обадите на личния си лекар. Освен това лабораторията, в която е направен тестът, е длъжна да уведоми съответната РЗИ, за да бъде наложена карантина. Името ви ще бъде въведено в националната система и личният ви лекар също ще бъде уведомен, за да предприеме мерки и да следи за състоянието ви.

Кога да си направя тест?

Процедурите за изследвания зависят от това дали сте контактно лице от първа или втора линия, дали страдате от хронични заболявания, дали попадате в рисковата категория на лица над 60 г. или сте медицинско лице.

Какво да правя при съмнение за Covid-19?

Не можете сами да пожелаете да бъдете изследвани за Covid-19. Това става след преценка на РЗИ, на личния лекар или при хоспитализация. Разбира се, че винаги можете да се изследвате по ваше желание в избрана от вас частна лаборатория и срещу заплащане. Средната цена е около 120 лв.

Кога съм контактно лице?

Контактни лица са хората, които съжителстват в едно домакинство с човек, който има доказан Covid-19. Също така, ако сте имали директен физически контакт със заразен. Това означава ръкостискане или пък опръскване при кихане, допир до използвани от заразения кърпички, престой на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.

Ако сте контактно лице, ще бъдете поставени под карантина по преценка на епидемиолог от РЗИ за срок от 10 дни, считано от последния контакт със заразения. Наблюдението на здравословното състояние на всяко контактно лице се извършва от общопрактикуващия лекар или съответната регионална здравна инспекция.

Кой ще ме закара в болница?

В болница карат линейките на Спешна помощ след преценка, че пациентът трябва да бъде хоспитализиран. Пациенти, които се чувстват зле и са диагностицирани в спешен кабинет към здравно заведение, могат директно да бъдат насочени и приети.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции