<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72053" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Доста вероят...

Какво е известно за веществото, с което е отровен Алексей Навални

25 Август 2020
0 952

Няма опасност за живота на руския опозиционер Алексей Навални, но той може да пострада от дългосрочни последици, особено в областта на нервната система. Това става ясно след официалното съобщение на лекуващата болница, че критикът на Кремъл е бил жертва именно на отравяне, пише “Свободна Европа”.

Алексей Навални внезапно се почувства зле миналата седмица, докато се намираше на борда на самолет, прекосяващ Сибир. Самолетът кацна аварийно в руския град Омск, където опозиционерът остана две денонощия. В събота той беше транспортиран до германската клиника “Шарите” като личен гост на канцлера Ангела Меркел.

“Доста вероятно” е Навални да е отровен, обяви германското правителство

Пациентът е бил отровен с неизвестно вещество, вероятно от семейството на инхибиторите на холинестеразата, посочиха от болницата в понеделник. Изследванията са правени на няколко пъти от различни лаборатории, преди да бъде публикувано заключението.

This image has an empty alt attribute; its file name is Navalni_pol-1024x737.jpg

Какво е инхибитор на холинестеразата

Веществата с това трудно произносимо име блокират както централната, така и периферната нервна система. Те забавят действието на фермента на ацетилхолинестеразата в организма на човека. Този фермент служи за разрушаване на веществото, участващо в предаването на нервни импулси, пише Радио Свобода, като се позовава на лекари и учени, запознати с действието на тази група вещества.

Поглъщането на отровите с това име предизвиква излишък на ацетилхолин, което нарушава функциите на нервната система и по-конкретно на мозъка. Заради тези техни свойства веществата са в основата на химическите съединения, служещи за изработването на бойни отровни вещества от типа на зарин, зоман, V-газове и вещества от типа на “Новичок”. Последното беше използвано в покушението срещу Сергей Скрипал – бивш агент на руските служби, който беше отровен в британския град Солсбъри през 2018 г.

Човек, погълнал вещество от тази група, изпитва силни стомашно-чревни спазми, усещане за силно гадене, изпотяване, халюцинации, дишането му може да се блокира, а той да колабира. Това са първите симптоми.

Веществата са силно токсични и предизвикват отравяне включително и при контакт с кожата.

Инхибиторите на холенестеразата се използват и с лечебни цели – например в медикаменти за овладяване на деменция или на болестта на Алцхаймер.

Навални все така се намира в състояние на изкуствена кома, но опасност за живота му няма, съобщиха от клиниката “Шарите”. Той не е идвал в съзнание от 20 август.

Лекарите твърдят, че не могат да изключат дългосрочни последици върху здравето му.

Навални е викал и стенел на борда на самолета, когато му е прилошало (видео)

Реакцията на руските лекари

В организма на Навални не бяха открити инхибитори на холинестеразата, заявиха от ръководството на болницата в руския град Омск. “При постъпването на Навални бяха направени изследвания за наличието на широк спектър от наркотични, синтетични, психодилетични и лекарствени вещества, в това число и на инхибитори на холинестеразата. Резултатът беше отрицателен”, каза завеждащият на токсикологията в Александър Сабаев.

Той добави, че при Навални не се е наблюдавала “клиничната картина, специфична за отравяне с вещества от тази група”.

“Разбира се, че ще изясним това: ние ли грешим, или всичко това е дезинформация [от страна на германската клиника]”, каза заместник-главният лекар на омската болница Анатолий Калиническо.

На кадрите по-горе можете да видите свалянето на опозиционера от самолета и транспортирането с линейка към лечебно заведение.

Видео: Город55 Омск

Copyright: Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции