<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=62684" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Какво знаем за мистериозното изчезване на Ким Чен Ун

26 Април 2020
0 6702

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун не се е появявал публично от 11 април, когато за последно ръководи партийно събрание, пише Свободна Европа. Отсъствието му на тържествата по случай 15 април, датата, на която е роден първият лидер на КНДР и негов дядо Ким Ир Сен, предизвика спекулации около здравето му.

Появиха се публикации, позоваващи се на източници от Китай и Южна Корея, че той е в тежко състояние след операция или дори че е починал. До момента обаче реакция от Северна Корея няма, а Пекин и Сеул официално заявяват, че нямат информация, че здравето на Ким Чен Ун е влошено.

Какво се знае дотук

На 21 април южнокорейско издание написа, че лидерът на Северна Корея е претърпял сърдечна операция и се възстановява във вила край Пхенян. Медията се позова на неназован източник от Северна Корея.

Същия ден Си Ен Ен съобщи, че разузнаването на САЩ проверява информация, че здравето на Ким е влошено, като се позова на трима неназовани източници от американското разузнаване. Пред „Фокс Нюз“ съветникът по национална сигурност Робърт О’Брайън съобщи, че Вашингтон следи внимателно съобщенията за влошеното здраве на Ким.

Си Ен Ен цитира и източник от Южна Корея, според когото управляващите в Сеул са наясно със спекулациите относно здравето на Ким Чен Ун, но не са успели да потвърдят тези данни.

По-късно президентската администрация в Южна Корея публикува изявление, според което към онзи момент не е била засечена „необичайна активност“ от Северна Корея.

Какво знаем за мистериозното изчезване на Ким Чен Ун
Bloomberg

Пред Ройтерс източник от службата за международни отношения на Китайската комунистическа партия посочва, че към 21 април институцията няма информация, че Ким е тежко болен.

На пресконференция в четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че смята, че твърденията за влошеното здраве на севернокорейския лидер не са верни, но не уточни дали администрацията му е в контакт с Пхенян по въпроса.

В петък Ройтерс съобщи, че Китай е изпратил екип от експерти, включително и медицински лица, които да съветват властите в Пхенян относно здравето на Ким. Агенцията се позова на трима източници от службата за международни отношения на Китайската комунистическа партия. Ройтерс уточни, че няма информация какво значи за здравето на севернокорейския лидер изпращането на китайска делегация.

В събота базираната във Вашингтон неправителствена организация за изследване на Северна Корея 38 North публикува сателитни снимки, които според източници на платформата показват личния влак на севернокорейския лидер край курортен град в страната. Не е ясно обаче дали Ким е бил във влака.

Накратко, до момента съобщенията за влошеното здравословно състояние на Ким Чен Ун не намират потвърждение.

Защо е трудно да се разбере какво става в Северна Корея

Северна Корея стриктно контролира информацията, която излиза извън границите на страната, особено що се отнася до лидера ѝ. За него не е ясно включително на каква възраст е, има ли съпруга и деца.

Затова всички тези твърдения и публикации е почти невъзможно да бъдат потвърдени. Държавните медии в Северна Корея мълчат за състоянието на Ким и за липсата му на публични събития.

Информация за значими събития в държавата обикновено се появява дни или седмици след като се случат, отбелязват световните медии. Когато предишният лидер Ким Чен Ир умира през декември 2011 г., новината е съобщена дни по-късно по държавните медии, а чуждестранните разузнавателни служби не успяват да потвърдят информацията преди това.

Какво знаем за мистериозното изчезване на Ким Чен Ун
BBC

Не за пръв път лидерът на КНДР изчезва от публичния радар, предизвиквайки спекулации по света. През 2008 г. Ким Чен Ир не не появява в продължение на няколко месеца. По-късно е потвърдено, че е получил сърдечен удар.

Самият Ким Чен Ун също е изчезвал по-рано. През 2014 г. той не се появява в продължение на 5 седмици. След това е показан по държавната телевизия да ходи с бастун и е съобщено, че не се е чувствал добре, припомня „Бизнес инсайдър“.

Copyright: Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.
Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции