<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77259" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български ле...

Какво научихме за коронавируса 300 дни след обявяването му от Китай?

05 Ноември 2020
0 2670

Ето, че изминаха 300 дни, откакто властите в китайския град Ухан съобщиха за коронавируса на Световната здравна организация (СЗО). За това време учените се ориентираха какво представлява вирусът и че именно той причинява болестта Covid-19, от която към момента в света са починали повече от 1 милион души.

Ето някои от основните насоки на органите на общественото здраве, които ще ви бъдат от полза в продължаващата пандемия.

Снимка: Unsplash

Как да се предпазим от Covid-19?

Covid-19 е силно заразно заболяване. За да се предпазите от него е важно да стоите далеч от хора, които са вирусоносители. Това обаче не винаги е ясно, тъй като има случаи, в които заразените от коронавируса не проявяват симптоми. Ето защо е важно да стоите по-далеч от хората въобще, тъй като Covid-19 може да се пренесе когато някой кашля, киха, говори или диша близо до вас.

Предпазват ли маските за лице?

Когато носите маска на лицето, това върши две основни неща: така предпазвате околните от това да им предадете заразата и намалява риска самите вие да се заразите.

Какви точно са симптомите на Covid-19?

Основните симптоми са подобни на тези при гриповете: кашлица, висока температура, болки в тялото и главата, загуба на вкус и обоняние.

В кои случаи трябва да се тествам?

Центровете за контрол и превенция (ЦКП) на заболяванията препоръчват всеки, който има някой от горепосочените симптоми да се подложи на изследване с PCR тест. Също така е желателно да се тествате, ако имате контакт или сте попадали в рискова среда за заразяване.

Колко време продължаваме да носим заразата?

Коронавирусът бушува в организма около ден или два преди заразеният да се почувства болен. Според някои изследвания повечето хора предават вируса на други хора или в някакъв момент от 48 часа преди началото на симптомите, или в рамките на 10 дни след това. ЦКП препоръчват хората да останат изолирани поне 10 дни след появата на симптомите и докато не прекарат 24 часа без температура.

Как ще бъда лекуван, ако се заразя?

Проучванията установяват, че лекарства като стероида дексаметазон подобряват степента на преживяемост при пациенти със сериозни симптоми. Те не се поставят на вентилатори толкова често, колкото са били по-рано в пандемията. Вместо това биват обръщани по корем, което им помага да поемат повече кислород.

Имунизиран ли съм, ако преболедувам Covid-19

Болшинството от експертите твърдят, че веднъж прекарал заболяването, пациентът развива имунитет за някакъв период от време. Намират се обаче немалко случаи на пациенти, които се заразяват повторно скоро, след като са преболедували Covid.

Мога ли да се заразя едновременно от грип и Covid-19?

Теоретично е възможно да се разболеете от двете инфекции едновременно, ето защо е желателно да си поставите противогрипна ваксина. Все още няма данни за това как преминава боледуването при наличието на Covid и грип в организма, но едно проучване на лаборатория в Обединеното кралство твърди, че вероятността от летален изход в този случай е значително по-голяма.

Кога ще бъде готова ваксината?

Ваксина против Covid ще бъде изработена до края на годината или в началото на 2021. Това не означава обаче, че ще бъде лесно да се сдобиете с такава. В следващата една година на пазара ще се предлага не една, а няколко различни продукта за имунизация, което от своя страна ще затрудни разпространението им.

Кога ще свърши всичко това?

Никой не знае. Експертите обаче знаят, че няма да продължи вечно. Пандемичните вируси в крайна сметка спират и преминават в нормално заболяване, с каквито се справяме редовно. Докато научаваме повече за Covid-19 и разработваме по-добри инструменти за предотвратяване и лечение, коронавирусът ще бъде все по-малка заплаха.

Източник: The Verge

Снимка на корицата: Unsplash

Видео: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции