<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38269" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой има интер...

Какво причинява човекът на планетата (видео и снимки)

16 Юни 2019
0 8937

Хората сме оставили неизличим белег върху планетата, която обитаваме. От средата на 20-ти век сме увеличили многократно копаенето на мини, строителството на язовири, разширяването на мегаполиси и разчистването на гори заради земеделието – дейности, които няма как да останат незбелязани от геологическа гледна точка за бъдещите епохи, пише сайтът National Public Radio.

 

Някои учени наричат нашата ера "Антропоцен", или епохата на хората. Фотографът Едуард Буртински и режисьорите Дженифър Бейчуол и Николас де Пенсие са били вдъхновени от този растящ дебат за новата геологична ера. Тримата канадски артисти пропътували 22 страни за да изследват и документират "места с очевидни, физически нахлувания на човека в ландшафта".

 

Те са създали над 50 образа, улавящи влиянието на човека върху земята, като разпростиращо се на 30 акра бунище в Кения, обширни обезлесени територии в Борнео и водни пътища, увредени от добива на нефт в Нигерия.

 

 

Техният обширен, мултидисциплинарен проект се нарича "Проект Антропоцен". Вижте някои от снимките.

 

 

""

Това е снимка от въздуха на дъскорезници в Лагос, Нигерия. Дървен материал от дъждовните гори на страната, едни от най-обезлесените в света, се обработва в този крайбрежен град, замърсявайки лагуните.

 

 

""

Огромен нефтохимичен завод на Exxon в Бейтаун, Тексас, който произвежда материали за направата на гуми, автомобилни брони и над 500 000 барела суров петрол на ден.

 

 

""

Депото за отпадъци Дандора в Найроби се простира на площ от 30 акра и нараства с около 850 тона твърди отпадъци на ден, според ООН.

 

 

""

Подземна калиева мина в планината Урал в Русия. Богатата на калий сол се използва за торове. Екипът казва, че мината е символ на влиянието, което модернизираното земеделие оказва на Земята, в опита си да изхрани 7,5 милиарда души население. Спираловидните модели са дело на машините, които извличат солите.

 

 

""

Фабрика за тетраподи в Донджинг, Китай. Тези бетонни блокове се хвърлят в океана, за да създават бариера, която предпазва ниските петролни рафинерии от покачващото се ниво на водите. Според последни изследвания, човекът вече е произвел бетон, достатъчен, за да покрие цялото земно кълбо с бетонен слой, дебел 2 мм.

 

 

""

Въздушна снимка на палмова плантация на остров Борнео. Огромни области от тропическа дъждовна гора са прочистени, за да се засаждат по-доходоносни видове, от които се добиват палмово масло, широко използвано в обработката на храна.

 

 

""

Богатата на петрол делта на река Нигер в Нигерия. Практиката да се добива петрол чрез източване с тръби е трансформирала големи части от някога плодородната екосистема на делтата, превръщайки я в екологично мъртва зона.

 

 

Източник: National Public Radio

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции