Следва: 190 са вече слу...

Какво се случва с белите дробове на хората, които имат Covid-19?

23 Март 2020
0 4206

Това, което стана известно като Covid-19, или новия коронавирус, започна в края на 2019 г. като група случаи на пневмония с неизвестна причина. Причината за пневмонията впоследствие бе открита – нов вирус, причиняващ тежък остър респираторен синдром, пише Guardian.

Сега вече коронавирусът е обявен за пандемия от Световната здравна организация (СЗО). Но по-голямата част от хората, които заболяват, страдат само от леки симптоми на простуда.

СЗО казва, че около 80% от хората с Covid-19 се възстановяват, без да се нуждаят от специализирано лечение. Само около един на шестима се разболява сериозно „и развива затруднено дишане“.

95-годишна баба стана най-възрастния човек в Италия, излекуван от коронавирус (снимки)

И така, как коронавирусът може да се превърне в по-сериозно заболяване, включващо пневмония, и какво означава това за белите дробове и останалата част от тялото ни?

Guardian Australia разговаря с проф. Джон Уилсън от Кралския австралийски колеж. Той казва, че почти всички сериозни последици от Covid-19 са на характерна пневмония.

Уилсън твърди, че пациентите, които се заразяват с Covid-19, могат да бъдат разпределени в четири обширни категории. Най-малко тежки са случаите на хората, които са „субклинични“ и които имат вируса, но нямат симптоми. Следват онези, които получават инфекция в горните дихателни пътища, което означава, че човек има треска и кашлица и може би по-леки симптоми като главоболие или конюнктивит.

Най-голямата група от хората, които дават положителни проби за коронавирус и които е най-вероятно да бъдат настанени в болница и оперирани, са тези, които развиват типични грипоподобни симптоми.

Четвърта група, казва Уилсън, развива тежко заболяване, което се отличава с пневмония. Той казва: „В Ухан приблизително 6% от заразените са имали тежко заболяване.“

Според СЗО възрастните хора и хората с хронични проблеми като високо кръвно налягане, заболявания на сърцето и белите дробове или диабет са по-склонни да развият сериозни симптоми.

Как се развива пневмонията?

Когато хората с Covid-19 развият кашлица и треска, това е резултат от инфекцията, достигаща до дихателното дърво – въздушните канали, които провеждат въздух между белите дробове и отвън. Специалистът обяснява: „Лигавицата на дихателното дърво се наранява, причинявайки възпаление. Това от своя страна дразни нервите в лигавицата на дихателните пътища. Дори само петънцето прах може да стимулира кашлица. И ако това състояние се влоши, инфекцията отива към газообменните единици, които са в края на въздушните канали. Ако се заразят, те реагират чрез изливане на възпалителен материал във въздушните торбички, които са в дъното на белите ни дробове.“

Ако въздушните торбички след това се възпалят, посочва докторът, това причинява “изхвърляне на възпалителен материал [течност и възпалителни клетки] в белите дробове и се стига до пневмония.”

“Коронавирус няма да подмине младите.” И те могат да развият тежки симптоми

Проф. Джон Уилсън казва, че белите дробове, които се пълнят с възпалителен материал, не са в състояние да получават достатъчно кислород в кръвта, намалявайки способността на организма да поеме кислород и да се освободи от въглеродния двуокис. “Това е обичайната причина за смърт с тежка пневмония”, казва той.

Как може да се лекува пневмонията?

Проф. Кристин Дженкинс, председател на Lung Foundation Australia и водещ респираторен лекар, каза пред Guardian Australia: „За съжаление засега нямаме нищо, което да спре хората да развиват пневмония с Covid-19. Пациентите вече изпробват всякакви лекарства и се надяваме да открием, че има различни комбинации от вирусни и антивирусни лекарства, които биха могли да бъдат ефективни. В момента няма установено лечение, освен поддържащата терапия, която даваме на хората при интензивното лечение.“

Уилсън казва, че пациентите с вирусна пневмония са изложени и на риск от развитие на вторични инфекции, така че те също ще бъдат лекувани с антивирусни лекарства и антибиотици.

Различава ли се пневмонията на Covid-19?

Дженкинс посочва, че пневмонията на Covid-19 е различна от най-често срещаните случаи, поради които хората са приемани в болници.

„Повечето видове пневмония, за които знаем и за които приемаме хората в болница, са бактериални и те реагират на антибиотик“, посочва тя.

Според Уилсън, има доказателства, че пневмонията, причинена от коронавируса, може да бъде особено тежка. По думите му случаите на коронавирусна пневмония засягат целите бели дробове, а не само малки части от тях.

Дженкинс твърди, че като цяло хората на възраст над 65 години са застрашени от пневмония, както и хора с медицински състояния като диабет, рак или хронични заболявания, засягащи белите дробове, сърцето, бъбреците или черния дроб. В рисковата група са още пушачите и бебета на възраст под 12 месеца.

„Възрастта е основният предиктор при риска за смъртност. Пневмонията винаги е сериозна за по-възрастен човек и всъщност е една от основните причини за смърт при възрастни хора. Сега имаме много добри лечения за пневмония“, казва проф. Кристин Дженкинс.

И добавя: „Важно е да запомните, че колкото и да сте здрави и активни, рискът от развитие на пневмония нараства с възрастта. Това е така, защото имунната ни система отслабва с годините, което затруднява телата ни да се борят с инфекциите и болестите. “

Във видеото горе може да видите анимация, която нагледно обяснява как коронавирусът атакува човешкия организъм и как можем да му противостоим.

Източник: Guardian

Видео: Документални филми

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции