<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77499" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доналд Тръмп:...

Какво следва в процедурата за избор на американския президент?

08 Ноември 2020
0 1203

Джо Байдън е официално победител в изборите за президент на САЩ, но резултатите от вота на американските граждани представляват само част от процеса по избиране на държавен глава. Какво следва оттук нататък?

Според системата, която действа повече от два века, все още има доста седмици, в които 538-членната Електорална колегия трябва официално да избере президента, пише Булевард България.

След деня на изборите във всеки щат следва преброяване на бюлетините и потвърждаване на резултатите от т.нар. популярен вот (общия брой гласове). Когато този процес приключи, всеки щатски губернатор подготвя „колкото е възможно по-скоро“ документи, известни като „Сертификати за констатация“ на гласовете. В тях се съдържат имената на електорите и броят на гласовете за победителя и загубилия кандидат. Сертификатите от всички щати се изпращат на архивиста на САЩ.

8 декември е крайният срок за решаване на всякакви оспорвания около резултатите на изборите – нещо, което Доналд Тръмп смята да приложи в няколко щата.

Доналд Тръмп: Байдън бърза погрешно да се обяви за победител

Близо седмица след това – на 14 декември, електорите гласуват с хартиена бюлетина. 35 от щатите плюс Окръг Колумбия имат закони, които изискват електорите да дадат същия вот, какъвто е бил изборът на гражданите. Могат дори да бъдат санкционирани, ако това не се случи.

На 6 януари Камарата на представителите и Сенатът провеждат обща сесия, в която преброяват електоралните гласове – за победа са нужни 270, а Байдън вече си ги е осигурил. А на 20 януари избраният президент полага клетва и встъпва в длъжност.

Когато американците гласуват, те всъщност дават вота си за списък от електори, назначени от политическите партии на техния щат, които са обещали да подкрепят кандидата на тази партия. Броят на електорите е равен на броя на електоралните гласове, които дава всеки един щат. Щатските закони не предвиждат точен модел за избор на електори, но в повечето случаи те са издигнати от централния комитет на всяка партия чрез вътрешно гласуване – сменят се на всеки четири години.

Байдън увеличава аванса, направи обръщение към Америка: Ще спечелим това състезание!

Електоралната колегия остава един от най-спорните елементи в американските президентски избори. Даден кандидат може да загуби популярния вот, но да спечели електоралния, както се случи с Доналд Тръмп през 2016 г. Тогава Хилари Клинтън имаше почти 3 млн. гласа повече. През 2000 г. демократът Ал Гор също печели общия вот, но президент става Джордж Буш-младши. А през 1988 Бенджамин Харисън побеждава Гроувър Кливланд по същия начин.

Електоралната колегия съществува още от създаването на Конституцията през 1787. “Бащите на нацията” се надявали да потушат формирането на мощни фракции и политически партии и желаели да въведат механизъм, който да не разчита единствено на популярните мнозинства или Конгреса, пише The New York Times.

Най-големите спорове се водят относно броя на електорите в отделните щати. Той се определя според населението, като минималният брой е трима. Според критиците на този метод за избор на президент – щатите с по-малко население са свръхпредставени в Електоралната колегия. Уайоминг, например, е с население от близо 600 хиляди души, но има известно влияние.

Снимка: AS

Какво обаче се случва, ако електорите нарушат обещанието си и макар да са избрани от дадена партия, гласуват за друг кандидат? Такива случаи има. През 2016 седем електори (5 демократи и 2 републиканци) нарушават обещанията си да гласуват за кандидата на своята партия, което е рекорд в историята, пише The New York Times. Те са дали вот за кандидати, които не фигурират в бюлетините – като Бърни Сандърс, Колин Пауъл и Рон Пол. Това все пак не променя крайния резултат.

Джо Байдън поведе и в Пенсилвания, шансовете на Тръмп се топят

Най-големите спорове се водят относно броя на електорите в отделните щати. Той се определя според населението, като минималният брой е трима. Според критиците на този метод за избор на президент – щатите с по-малко население са свръхпредставени в Електоралната колегия. Уайоминг, например, е с население от близо 600 хиляди души, но има известно влияние.

Според едно от последните проучвания, проведено от Gallup, 61% от американците подкрепят премахването на Електоралната колегия и избора на президент чрез популярен вот. Но повечето от тях са поддръжници на демократите. Над 70 процента от републиканците не желаят промяна.

Вече са предприети стъпки към видоизменяне на Електоралната колегия и намаляване на нейното влияние. Властите в 15 щата и окръг Колумбия, които заедно имат общо 196 електорални гласа, подписаха междущатски пакт, в който се ангажират да предоставят гласовете си на победителя в популярния вот. Все още обаче тази промяна не е вкарана в действие.

Източник: Булевард България

Снимки: Washington Post

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции