<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86466" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Ангел Ку...

Какво става, ако гласуваме с “Не подкрепям никого” или невалидна бюлетина?

31 Март 2021
0 9928

И протестният вот “Не подкрепям никого”, и невалидните бюлетини няма да влияят на резултатите на парламентарния вот на 4 април. Те ще влияят само върху определянето на избирателната активност, обясняват от “Дневник”.

Според Изборния кодекс гласовете “Не подкрепям никого” се броят само за определяне на избирателната активност, а мотивът е да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, което би било в ущърб на малките политически формации.

Какво става ако никой не е доволен от изборите? Три сценария за хаос по време на вота

По закон протестният вот чрез празни бюлетини и такива, отбелязани със знак, различен от “Х” или “V”, и с химикал, различен от син цвят, с отбелязване извън квадратчето, с надписи и знаци, е вот с невалидни бюлетини.

Протестният вот се вписва в протоколите с резултатите от изборите, но няма да влияе върху определянето на прага за влизане в парламента и разпределянето на мандатите.

И “Не подкрепям никого”, и невалидните бюлетини влизат в избирателната активност, от която обаче зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер.

По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили “ДА”.

В момента прагът е 3 682 151 гласа, колкото участвалите на вота за народни представители преди 4 години. След предстоящите парламентарните избори ще има нов изискуем брой за участвали в националните допитвания – колкото е броят на гласувалите на 4 април.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции