Какво стои зад американския отпор срещу "Северен поток-2"?

February 9, 2019
19 5848
Коментари: 0

Берлин и Париж решиха спора си около "Северен поток-2", стана известно днес. Проектът за транспортиране на природен газ директно от Русия за Германия има много противници. Най-вече САЩ. Какво стои зад американския отпор?

 

Газопроводът "Северен поток-2", от който 1/3 вече е изградена (положени са тръбите по дъното на Балтийско море), е голям европейски проект, който ще транспортира природен газ директно от Русия за Германия, заобикаляйки Украйна и Полша. Едни го разглеждат като принос към енергийната сигурност в Европа, други го смятат за геополитически инструмент – зависи от това, в коя част на света живеят.

 

"Северен поток-2" не е проект на Европейския съюз – дотук Германия имаше подкрепата на няколко европейски страни, сред които Австрия, Белгия, Гърция, Кипър, Франция и Холандия. Смяташе се, че Париж може да оттегли подкрепата си, за което "Зюддойче цайтунг" писа преди ден. Днес стана обаче известно, че Германия и Франция са решили спора си около проекта с дължина 1230 километра. Те са постигнали компромис за поправките на газовата евродиректива, като предлагат нова редакция, която да не блокира проекта. 

 

Силен американски отпор

 

Колкото и да е странно, именно от далечна Америка идват най-острите протести срещу "Северен поток-2". И съпротивата нарасна значително откакто Доналд Тръмп е в Белия дом. А след като пристигна в Берлин през май 2018 година, новият американски посланик Ричард Гренел не е спрял да се меси във вътрешните работи на страната-домакин. Не на последно място той се прочу с това, че беше изпратил заплашителни писма до германски фирми, които участват в проекта за газопровода.

 

През тази седмица пък той и още двама американски посланици – тези в Дания и в Европейската общност – изпратиха на ДВ личната си позиция, в която се казва и следното: "Нека не се заблуждаваме: „Северен поток-2“ ще пренася много повече от само газ. По тръбите през Балтийско море Русия ще изнася влияние, което ще разпространява из цяла Европа. Освен това газопроводът ще даде на Москва възможност и занапред да подкопава суверенитета и стабилността на Украйна."

 

Критици отбелязват, че е възможно зад този силен американски отпор да стоят собствени бизнес интереси, тъй като много американски компании биха били много щастливи да изнасят свой природен газ за Европа. Както ДВ съобщи, преди време германският министър на икономиката Петер Алтмайер не изключи възможността за внос на газ и от САЩ, но само в добавка към руските доставки и само ако цената е приемлива. Очевидно това не задоволява Вашингтон. 

 

Могат ли да спрат проекта?

 

Възможно ли е толкова голям международен проект да бъде спрян – при това от страна, която не участва в него? В действителност "Северен поток-2" представлява съоръжение от две паралелно протичащи тръби, всяка от които с диаметър на вътрешния отвор 1,2 метра. По ирония на съдбата, тръбата следва трасето на "Северен поток-1" – газопровод, който работи от 2011 година и срещу който досега никой не е протестирал.

 

Дългата 1230 километра тръба ще преминава през териториалните води на Финландия, Швеция и Дания, преди да стигне до Германия. До края на миналата година бяха положени 370 километра тръби, а до средата на тази година трябва да приключи и полагането на тръбите по цялото трасе, както съобщи за Дойчландфунк Клаус Хаусман от приемната станция в Грайфсвалд, където тръбата ще излиза на сушата. А след като бъдат завършени и електрическите инсталации, до ноември т.г. по тръбата могат да тръгнат първите количества природен газ.

 

С една дума: дотук е извършена огромна по своя обем работа и вече са нанесени неминуемите щети на природата. Въпросът е възможно ли е съпротивата на Украйна, Литва, Полша и САЩ да спре проекта, който е почти пред завършване? И отговорът гласи: да, възможно е.

 

От две години насам САЩ не спират да критикуват своите най-близки съюзници и техни компании. А както видяхме около търговския спор с Китай, Америка е готова дори сама да си навреди, само и само да постигне своето или да си осигури някакво предимство. Често тя е критикувана, че поставя своите бизнес интереси над моралните принципи, които твърди, че защитава – особено пък когато говорим за огромните печалби на банки или компании, обвинявани в нарушения на американските санкции.

 

И този път битката е за печалби, влияние и власт. Може да е също и за "Северен поток АД" – компанията, която стои зад проекта за газопровода, и в която основен акционер е руският "Газпром". Каквато и да е истината, в този спор САЩ показват на какво са способни и докъде могат да стигнат, когато става въпрос за това да се докажат – независимо от цената или последиците от всичко това. 

 

Източник: Dw.com

Коментари

Реакции

Вижте отговорите на вашите въпроси във връзка с коронавирус (ПРОДЪЛЖЕНИЕ):