<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84031" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Искала ли е Р...

Какъв е проблемът с ваксината на AstraZeneca?

17 Февруари 2021
0 13358

Странични ефекти и ненадеждност – това са оплакванията, отправени към ваксината на AstraZeneca, която е обект на все повече критики. Стигна се и до прекратяване на имунизациите, пише Дойче веле.

Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри настоява медицинските работници, санитарите и болногледачите да не се ваксинират с препарата на AstraZeneca. Ваксината не е по-малко сигурна от останалите, но ефективността ѝ е ограничена, заяви той в интервю за “Райнише пост”.

“Затова смятам, че хората, при които има висок риск от зараза, а сред тях попадат медицинският персонал, санитарите и болногледачите, е по-добре да се имунизират с по-ефективни ваксини”, посочва Монтгомъри. В тази връзка той казва още, че напълно разбира медицинските работници, които отказват да се ваксинират с препарата на AstraZeneca.

Това може да е от полза за по-младите хора с по-малко контакти и по-нисък риск от тежко протичане на болестта, твърди още Монтгомъри. Като цяло той смята, че ако хората имат възможност за избор на ваксина, това може да увеличи тяхната готовност за имунизиране. За съжаление ваксината на AstraZeneca се сдоби с лош имидж и се стигна до онази “несигурност, която всички искахме да избегнем”, казва още той.

Пристигането на ваксината на AstraZeneca не ускори темпа на имунизация у нас

Ваксинирани се почувствали недобре и били временно нетрудоспособни

На две места в германската провинция Долна Саксония във вторник поставането на ваксината на AstraZeneca временно беше спряно – именно поради постъпили оплаквания от нежелани ефекти. От болницата “Хецогиня Елизабет” в Брауншвайг съобщиха, че отлагат планираните имунизации с тази ваксина. Там от общо 88 души от персонала, ваксинирани с препарата на британско-шведската компания, при 37 са възникнали странични реакции. За кратко са били спрени ваксинациите със същия препарат и в една клиника в град Емден, но междувременно са били подновени. И в този град са установени случаи на ваксинирани с препарата на AstraZeneca, които са се почувствали недобре и временно са били нетрудоспособни.

И в полицейския синдикат GdP не са убедени в ефективността на препарата и настояват още при регистрацията за ваксиниране да бъде оповестявано коя ваксина ще бъде поставяна.

“Оперативната готовност на полицията не трябва да бъде застрашавана от една немного надеждна ваксина”, е цитиран да казва председателят на браншовия полицейски синдикат в Мюнхен Петер Питлик.

България няма да ограничи употребата на ваксината на AstraZeneca при хора над 55 години (видео)

Временно беше преустановено поставянето на ваксината на AstraZeneca и в шведската провинция Сьормланд южно от Стокхолм – заради много оплаквания за висока температура след имунизацията. След проведени разговори с Националната агенция по лекарствата и с производителя на ваксината обаче опасенията, че с нея може да има нещо нередно, не са се потвърдили. Пред агенция ДПА говорител на местните власти в Сьормланд е заявил, че се очаква до края на тази седмица ваксинирането да бъде подновено.

Помага ли срещу мутациите на вируса?

Една от основните причини за изпитваните спрямо препарата на AstraZeneca съмнения са появилите се съобщения за недостатъчна ефективност на ваксината срещу новите мутирали варианти на коронавируса. Световната здравна организация (СЗО) обаче настоява използването на ваксината да продължи. В Германия Постоянната комисия по ваксинациите препоръча тя да бъде поставяна само на хората под 65 години. Докато другите две одобрени ваксини – тези на Moderna и на BioNTech – показват ефективност от порядъка на 94-95 процента, според едно ново изследване действието на британско-шведската ваксина е 76 процента след първата доза и 82 процента след поставянето на втората.

По темата се произнесе и Кристиан Дростен – един от водещите германски вирусолози. Той смята, че съмненията относно ефективността на ваксината на AstraZeneca са необосновани и не вижда причина тя да не бъде използвана масово. “Това не е ваксина второ качество”, подчерта Дростен.

Междувременно и в Германия британската мутация на коронавируса се разпространява все повече, съобщи здравният министър Йенс Шпан. На базата на данните от института “Роберт Кох” той обяви, че този значително по-опасен вариант на заболяването вече се среща при 20-22 процента от новозаразените, докато преди две седмици процентите бяха само шест.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции