<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84486" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Орлин Горано...

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ

25 Февруари 2021
0 2589

“Никога не е имало газови камери. Това са глупости”. Това са само две от общо няколко изречения, които обясняват, че “евреите не обичат да работят”. Последното изречение е: “Това е проблемът с евреите”.

Това чуват зрителите на държавната Българска национална телевизия (БНТ) във вторник вечерта, докато гледат телевизионното състезание “Последният печели”. Негов водещ е популярният естраден певец Орлин Горанов. Именно той изчита антисемитския цитат от легендарния шахматист Боби Фишер, без обаче да се разграничи от посланието, пише Свободна Европа.

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ

Това предизвика остра реакция от страна на посолството на Израел в България, както и на двете водещи еврейски организации в страната. С официална позиция излезе и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е национален координатор за борба с антисемитизма.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков поднесе публични извинения към еврейската общност, а водещият на предаването Орлин Горанов изпрати открито извинително писмо до Организацията на евреите в България “Шалом”, като изчете част от него и в началото на предаването в сряда. Броят от вторник вече е свален от сайта на БНТ.

Орлин Горанов се извини за антисемитския цитат, санкциониран е целият екип (видео)

Какво стана и кой е Боби Фишер

Предаването “Последният печели” е класически формат с въпроси и отговори – водещият пита, а участниците трябва да знаят верния отговор. Често водещият допълва отговорите с допълнителна информация по темата. Точно това се случва на 23 февруари.

Еврейска организация обвини Орлин Горанов в антисемитизъм в предаването “Последният печели” (видео)

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ

Горанов задава въпроса: “Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?”.

Верният отговор е Боби Фишер – легендарен шампион по шахмат, роден е в Съединените щати през 1943 година, майка му е еврейка. Фишер става най-младият световен шампион през 1972 г. Известен е със своята екстравагантност. Три години по-късно не се явявя на партия с Анатолий Карпов и губи титлата си. Известен е със своите крайни антисемитски изказвания.

Тогава водещият Орлин Горанов допълва по адрес на Боби Фишер:

“Ето какво казва – евреите не обичат да работят, а това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости. Но когато отидете в лагера, там има надпис “Arbeit macht frei”. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите”.

Откъс от предаването, излъчено във вторник, можете да си припомните във видето горе.

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ

След това предаването продължава с друга тема. Зрителите не са информирани кога и къде са изречени тези думи, а водещият не се разграничава от тях. Според публикации в интернет, подобно изказване Фишер е направил през 1999 година в интервю за унгарското радио Калипсо.

Отричането на Холокоста е криминилазирано в някои държави. То е любим сюжет за любителите на теории на конспирациите, какъвто се оказва самият Фишер.

След края на шахматната си кариера, той присъства в медиите основно със скандалните си твърдения – например, че Съединените щати са “фарс, който се управлява от мръсни, дългоноси, обрязани еврейски гадняри”. Отрича Холокоста, вярва в еврейския заговор. Често за него се говори като да психично болен, въпреки че няма публични данни са е официално диагностициран. Боби Фишер умира в Исландия през 2008 година.

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ
Боби Фишер, 2005 г. Снимка: Reuters

Какво последва

На сутринта след предаването посолството на Израел разпространи позиция, че е “потресено от отвратителните антисемитски коментари” в предаването.

“Отричането на Холокоста е престъпление и трябва да се разглежда като такова”, заявява посолството. Дипломатическата мисия също казва, че очаква БНТ да направи необходимите изводи, “както и публично да осъди тези скандални коментари, подклаждащи антисемитизма и речта на омразата”.

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ

Националният координатор на Организацията на евреите в България Шалом Александър Оскар изпраща сигнал до БНТ, Съвета за електронни медии и зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, който публично изрази “възмущение” от изказването.

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ

“Езикът на омразата във всички негови форми няма място в българското публично пространство”, казва Георгиев в своя позиция. Според него “тиражирането на тези, свързани с отрицанието на един от най-мрачните периоди в човешката история, е оскърбление към паметта на милионите невинни жертви”.

Софийска ложа „Кармел“ на Б‘ней Б’рит изпрати сигнал и до прокуратурата и изрази притеснение от “увеличаващите се публични антисемитски прояви в обществото ни”. Според организацията, направеното в ефир изказване “засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста”.

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ

Само няколко часа по-късно генералният директор на БНТ Емил Кошлуков публикува своя позиция във Фейсбук, която по-късно беше изчетена в централните новини на телевизията.

“Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия”, каза Кошлуков.

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ

Той съобщи, че са “предприети действия за изясняване на ситуацията”. Ръководството на БНТ е изискало обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Кошлуков се закани да наложи “най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка”.

Вечерта на 24 февруари “Последният печели” започна с кратко изявление на Орлин Горанов. Той поднесе извинения на “всички, които са се почувствали засегнати”.

Как антисемитските конспирации на Боби Фишер пробиха в ефира на БНТ

“У зрителите остава заблудата, че по някакъв начин аз – Орлин Горанов, и предаването се асоциираме с цитата”, каза Горанов.

Той определи като неудачен начина, по който е поднесен цитатът.

“Редакторският екип, който е участвал при формулирането на въпроса, е веднага освободен”, каза Горанов.

Предаването “Последният печели” е външна продукция, реализирана от “Ес Пи Ви Тенк” ЕООД, чийто собственик и управител е Васил Булянски. Той притежава или управлява още няколко дружества, които по регистрация се занимават с реклама, консултации, управление на отпадъците и други. Сред фирмите има и такива, които са получавали пари по Оперативна програма “Околна среда”. Булянски е съсобственик и в изданието “Консерваторъ”, близко до Института за дясна политика, който пък е близък до управляващата партия ГЕРБ.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: БНТ, “Последният печели”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции