<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40481" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пет тежки пос...

Как Брекзит раздели рода Джонсън (видео)

06 Септември 2019
0 1175

Направена в някакъв момент през 70-те години и уж изобразяваща хармонично британско семейство от по-висок клас, това е снимка, която вероятно ще се помести в съвременната политическа история на Великобритания, пише The Guardian.

 

 

""

 

 

Докато семейната бавачка Мери Кид стои ненатрапчиво отзад, отляво надясно снимката показва Борис Джонсън на 10-годишна възраст, брат му Лео на 7, сестра им Рейчъл на 9, родителите им Шарлот и Стенли, и най-малкият им брат Джо.

 

Докато известна воля е очевидна още тогава в позата на по-голямото момче на Джонсън – което дори в най-ранна възраст формулира амбицията си да бъде „световен крал“ – малцина може би биха предположили, че Джо – усмихнатото русо момче, което се набива на очи отдясно, ще бъде член на фамилията, който настоява за оставане в Европа.

 

По думите на Джо Джонсън, "неразрешимото напрежение" между лоялността на семейството и националния интерес е причина за решението му сега да се откаже да бъде депутат и министър, и отразява степента, в която Брекзит разделя не само Великобритания, но и цели семейства.

 

Фигурата на баща им Стенли се очертава като влиятелна във всеки разказ за рода Джонсън, макар че биографите го записват като до голяма степен отсъстващ в по-голямата част от ранния живот на децата му.

 

Докато е бил САЩ, за да учи творческо писане, например, той не бил до съпругата си, когато тя родила Алекзандър Борис де Пфефел Джонсън в Ню Йорк, през юни 1964 г. – синът, с когото споделя смесица от едва прикрита амбиция и остроумие.

 

Към средата на 70-те години oбаче, след като бил назначeн на работа в Европейската комисия, той трябвало да поеме по-значима родителска роля, тъй като пристъпите на депресия довели до многобройни хоспитализации на първата му съпруга Шарлот.

 

Днес 79-годишният Стенли, бивш евродепутат, остава видим и гласен привърженик на най-големия си син, въпреки че подкрепата му за оставане по време на референдума през 2016 г. накара някои да поставят под въпрос дълбочината на решителността му за напускане на ЕС.

 

За разлика от него обаче, дъщеря му Рейчъл продължава яростно да се противопоставя на Брекзит. Тя е журналистка, чието CV включва преписки във "Financial Times" и  редактор на "The Lady".

 

Eднократният либерал-демократ се кандидатира за водещ кандидат на партията "Change UK" в Обединеното кралство по време на тазгодишните избори за Европейски парламент, въпреки че по-късно тя описа кандидатурата си като „плъх, който е скочил на вече потъващ кораб”.

 

Когато светлините на прожекторите бяха насочени към семейството след оставката на Джо Джонсън в четвъртък, тя бързо отхвърли предположенията за семейни проблеми със своята публикация в Туитър:

 

„Семейството ни избягва темата за Брекзит, особено по време на хранене, тъй като ние не искаме колективно да се нахвърляме срещу премиера!”

 

От останалите братя и сестри, Лео Джонсън се е дистанцирал от политиката, като е изградил кариера като журналист е съ-домакин на поредица за Радио 4, която изследва как иновациите биха могли да трансформират начина, по който функционира обществото.

 

Междувременно, за втори път от по-малко от година, напускането на правителството от страна на Джо Джонсън стесни разделението на семейството относно Брекзит между него и неговия по-силен, по-голям брат.

 

Той е инвестиционен банкер и журналист, който е женен за Амелия Джентълмен, като беше назначен за директор на политическото звено № 10 от Дейвид Камерън през 2008 г. и стана депутат през 2010 г.

 

Докато Борис се радваше на лоялност от огромна част от членовете на партията, Джонсън представи потенциален начин да се свърже отново с по-младите избиратели – тези, които искат да останат в ЕС или тези, отблъснати от постоянното противоречие на по-големия брат с истината и обвиненията в расизъм.

 

След втория драматичен изход на Джо Джонсън от правителството, силата окончателно се измести вдясно твърдо към Брекзит и такъв сценарий изглежда толкова далечен, колкото и ленивите детски лета на клана Джонсън.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции