<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65890" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бели тийнейд...

Как в САЩ подготвят чернокожите деца за сблъсъка с расизма

05 Юни 2020
0 3651

„Не бива да влизате в конфликт с полицаите. А ако нещо се случи и ви наредят да стоите с вдигнати ръце, дръжте се спокойно и любезно. Иначе ви грозят насилие и дори смърт.” Такива родителски съвети съпътстват израстването на чернокожите деца в САЩ, пише Дойче веле.

“Уроци по поведение”

Там започват да ги подготвят за сблъсъка с расизма в обществото от най-ранно детство. За тези „уроци” по поведение в САЩ си имат и специално понятие – „The Talk” – т.е. разговорът.

“На чернокожите хора в тази страна им се обяснява, че трябва да са поне два или три пъти по-добри от останалите, ако искат да постигнат нещо в живота си. Нас винаги ни държат под око“, споделя Арик Луис, 30-годишен телевизионен и видео-монтажист, който живее в Лонг Бийч, Калифорния. 

Той добре си спомня как родителите му отрано започнали да му говорят за расизма. Те му обяснили, че чернокожите хора в Америка нямат същите шансове като белите. „Винаги живеем със съзнанието, че гледат на нас като на „по-различни”. Това е бреме, което се научаваме да носим цял живот”, казва Арик.

Официалните статистики сочат, че чернокожите са мнозинство сред хората, починали в резултат на полицейско насилие. Затова и “разговорът” се е превърнал във всекидневие за тях.

По съвсем различен начин стоят нещата сред бялото население. “Обикновено белите не говорят с децата си за расизъм”, казва Джелани Мемори от Портланд, “докато за черните родители това е от съществено значение, тъй като децата им неизбежно ще се сблъскат с него в някакъв момент. Затова чернокожите деца твърде бързо осъзнават своя статус в обществото.”

“Екзекутираха брат ми посред бял ден”: гневът след смъртта на Джордж Флойд

CNS photo/Eric Miller, Reuters

Подготовка за живота в едно общество с расизъм

Мемори, който е баща на пет деца, дори е написал книга по темата: “Детска книга за расизма”. Изданието е подходящо за деца над 5-годишна възраст. Авторът съветва и родителите: „Бъдете честни и наричайте нещата с истинските им имена, създайте контекст за децата. Те бързо ще зададат правилните въпроси”.

Арик Луис също има дете – тригодишна дъщеря. Той вече разговаря с нея за несправедливостта и казва, че навярно скоро ще отвори дума за расизма и полицията. “За съжаление тези разговори ще ѝ откраднат част от детството. Но съм длъжен да я подготвя за света и за онова, което очаква хора като нас”, казва той с горчивина.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции