<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108088" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: При обработе...

Как ГЕРБ изгуби крепостта Бургас за първи път от 2009 година насам

15 Ноември 2021
0 3132

За първи път от 2009 г. насам ГЕРБ губи парламентарните избори в Бургас – районът, който винаги се е свързвал с най-убедителните победи на партията в местната власт. 

При 100% преброени протоколи, 2 МИР-Бургас поставя “Продължаваме промяната” на първа позиция с 26.18%, а ГЕРБ слиза на второ място с 23.16%. 

Разликата между двете сили е малко над 4100 гласа, но е достатъчна, за да нанесе символно поражение за щаба на Бойко Борисов. Листата на партията беше водена от Любен Дилов-син. 

Как ГЕРБ изгуби крепостта Бургас за първи път от 2009 година насам
Снимка: БулФото

Това е най-ниският резултат в реални гласове, подадени за ГЕРБ на парламентарни избори в бургаска област – 31 808. 

През 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, 2 МИР Бургас дава на партията над 90 000 гласа, а преднината на първата политическа сила пред следващата в класирането (“Атака” в силния период на Валери Симеонов) е тройна. 

Единственият случай, в който ГЕРБ успя да привлече по-голяма подкрепа в сравнение с предходни парламентарни избори, е през март 2017 г. Последните три парламентарни вота от април, юли и ноември 2021 г. обаче показват как партийната “крепост” постепенно поддава. 

Христо Иванов подава оставка (видео)

Най-големият отлив на гласоподаватели в областта не е при ГЕРБ, а при “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се БГ”. 

Листата на “Продължаваме промяната” в Бургас беше водена от Константин Бачийски, избран за председател на местната “Средна европейска класа”. Бачийски беше единственият лидер на партия-мандатоносител, който по изключение получи и 1-во място в списъка с кандидат-депутати на ПП. Кирил Петков и Асен Василев твърдяха, че няма да допуснат някоя от групите във формалната коалиция да поставят условия за позиции в листите. 

Бачийски е общински съветник в Бургас и доскоро сътрудничеше на “Демократична България” по разследването за летния сарай на Ахмед Доган в “Росенец”. Самият той се е кандидатирал за кмет на Бургас през 2019 г., но е привлякъл само 4338 гласа срещу фаворита от ГЕРБ Димитър Николов. 

Николов беше човекът, на когото Бойко Борисов прехвърли отговорността за изненадващо ниския резултат на ГЕРБ в Бургас през април 2021 г.

Кметът управлява от 2007 г. насам. Избиран е винаги от първи тур, а личният му резултат само в община Бургас понякога е надвишавал бюлетините за ГЕРБ на парламентарни избори в цялата област. 

Димитър Николов обаче трябваше да се раздели с позицията си на зам.-председател на ГЕРБ през май 2021 г. Заедно с него беше отстранена и Йорданка Фандъкова – със сходни мотиви. 

Бойко Борисов гони Фандъкова и Димитър Николов от ръководството на ГЕРБ?

И двамата бяха запазени като членове на Изпълнителната комисия и получиха похвали от Борисов за това, че “за времето, в което управляват градовете, те станаха в пъти по-добро място за живеене”.

ГЕРБ губи позиции в знакови градове

Двамата отстъпиха местата си на Томислав Дончев и Даниел Митов, за да поемат новата мисия, която партийният председател им възложи – “да работят повече за градовете си и да помагат на партийците”. 

ГЕРБ губи позиции в знакови градове

Изглежда, че стратегията не е сработила нито в Бургас, нито в София, доколкото може да се съди по предварителните резултати – “Продължаваме промяната” печели в 23, 24 и в 25 (т.нар. “лидерски”) МИР.  

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции