<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98116" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЗО следи с п...

Как да запазим сертификата за Covid ваксина в телефона си?

01 Септември 2021
0 3185

Сертификатите за ваксинация за Covid-19 могат да се съхраняват и в електронен формат в телефона. Услугата, която “Информационно обслужване” обещаваше да пусне още през юни, вече е достъпна в няколко различни мобилни приложения от частни разработчици, пише “Булевард България”

Българската компания Cardbox добави дигиталния Covid-сертификат към досегашната си платформа, в която потребителите обичайно събират картите си за отстъпки към различни търговци. 

Дигитален имунизационен сертификат: Най-важните въпроси и отговори

Опцията за добавяне на здравния сертификат е поставена на първа позиция в менюто на Cardbox. Услугата позволява съхранение на три вида документи – за ваксинация, за преболедуване или за направено изследване за коронавирус. 

Електронното копие се запазва със сканиране на QR-кода от оригиналния документ. Приложението дава възможност и да се добави PDF-файл със сертификата по желание на потребителя. 

Как да запазим сертификата за Covid ваксина в телефона си?

Платформата е свързана с Националния имунизационен регистър, като декларира, че посоченото лице е ваксинирано срещу Covid-19. В информацията, която Cardbox съхранява, има данни за трите имена на човека, дата на раждане, уникален номер на сертификата, брой на поставените ваксинационни дози, производител на препарата, дата на завършване на имунизацията и държава на ваксиниране. 

Услугата дава възможност и за изтриване на сертификата от приложението, ако потребителят прецени, че не иска да го пази в дигиталния си “портфейл”. 

QR-кодът може да се покаже при поискване директно от екрана на мобилния телефон, работи с новото официално приложение на Министерството на здравеопазването за валидиране Covid Check BG и би могло да бъде от полза за лесен достъп до места, които изискват проверка на ваксинационния статус. 

Това не е единственият app, който позволява съхранение на Covid-сертификат. Някои от най-популярните приложения са разработки на национални здравни служби (Великобритания, Италия и др.). Друга опция е Green pass wallet, който дава възможност и за прибавяне на снимка от документ за самоличност към сертификата (данните се пазят само в устройството на потребителя). 

Според в. “Сега” българското Министерство на здравеопазването и “Информационно обслужване” са се отказали от идеята да разработят своя собствена услуга, след като и за Android, и за iOS-устройства има съществуващи решения. 

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции