Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Как Държавна сигурност и ЩАЗИ създаваха фалшиви новини заедно
Как Държавна сигурност и ЩАЗИ създаваха фалшиви новини заедно
gospodari.com
08-13-19
добавено
2106
прегледа

Архивите на Държавна сигурност краят много информация за това по какъв начин репресивният апарат на БКП е създавал и реализирал специални операции, които са прототипите на днешните фалшиви новини, пише сайтът desebg.com.

 

Става въпрос за т. нар. активни мероприятия, чиято цел е да дезинформира определена институция, група, кръгове или държавно ръководство.

 

В Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване) е съществувал специален отдел „Активни мероприятия”, който е натоварен с „производството” на фалшиви новини, които разузнаването е пласирало в западните страни или в съседните.

 

Целта на тези „фалшиви новини” или активни мероприятия е да всява недоверие между една или повече страни, да въвежда в заблуждение, да подвежда или да дава погрешна представа за даден процес или събитие.

 

Държавна сигурност не е била единствената специална служба, която се е занимавала със създаването и пласирането на „фалшиви новини”.

 

Тя се ползвала опита на своя „първоучител” – съветския КГБ. По-важните активни мероприятия са планирани и реализирани с помощта на по-големия „брат”.

 

Но освен КГБ по линия на активните мероприятия Държавна сигурност е имала богата съвместна дейност с източногерманското Министерство на Държавна сигурност, известно повече като ЩАЗИ.

 

Сайтът desebg.com публикува архивни документи, показващи насоките на „фалшивите новини” за една календарна година (1974 г.) с ЩАЗИ.

 

Той представлява строго секретна информация за съгласуваните общи активни мероприятия, които ще бъдат реализирани за 1974 г.

 

Изброени са три операции под съответни кодови имена. Първата „РИГАС” е насочена към утежняване на отношенията между ФРГ, Гърция и Турция чрез дискредитиране на дясно екстремистка група в Западна Германия и съответна реакция на чуждестранни работници във ФРГ срещу тази група. Акцията е целяла и предизвикване на реакция в Европейския парламент и съвет.

 

Втората операция „ЕКСТРЕН” е разпространение на информация във ФРГ срещу личности от бившата гръцката хунта (военния режим на полковниците).

 

Третото активно мероприятие „ФЛАНКЕ” е целяло за засилване на разногласията между Гърция и Турция за Кипър.

 

Източник: desebg.com