<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79950" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 60% от българи...

Как живеят в Ухан днес? Седем снимки показват

14 Декември 2020
0 14773

Преди година китайският град Ухан изведнъж превзе световните новини. Коронавирусът тръгна оттам, но днес животът в милионния град вече се е върнал към нормалния си ритъм. И все пак: не всичко е както преди. Вижте тези седем снимки, публикувани от Дойче веле:

Улиците отново са пълни

Как живеят в Ухан днес? Седем снимки показват

Цели 11 седмици Ухан беше напълно откъснат от света, след като милионният китайски град се превърна в първото голямо огнище на коронавируса. До средата на май официално обявените случаи на зараза в Китай надхвърлиха 80 000, като 50 000 от тях бяха регистрирани именно в Ухан. Близо година по-късно по улиците и пазарите на града отново цари оживление.

Отново заедно

Как живеят в Ухан днес? Седем снимки показват

По време на локдауна жителите на Ухан дори не можеха да напускат домовете си. Днес жаждата за живот се е завърнала и хората отново се срещат за танци в парка. По сведения на агенция Ройтерс, в Ухан от месеци не е имало нови инфекции, предадени вътре в самия град.

Оттук ли тръгна пандемията?

Как живеят в Ухан днес? Седем снимки показват

Месо, риба, зеленчуци, но също така и диви животни – всичко това се предлагаше на този покрит пазар в Ухан. На 1 януари 2020 пазарът беше затворен, след като в града зачестиха случаите на мистериозно белодробно заболяване, а проследените контакти отвеждаха именно тук. И до днес обаче така и не е напълно ясно дали пандемията, плъзнала впоследствие по целия свят, е тръгнала точно от това място.

Сателитни снимки на болниците в Ухан от миналото лято пораждат съмнения, че градът е пламнал по-рано от коронавируса (видео и снимки)

Отново на работа

Как живеят в Ухан днес? Седем снимки показват

Лай Юн, собственик на ресторант в Ухан, всеки ден посещавал покрития пазар, за да си набави необходимите му продукти. “Изпращах децата на училище, хапвах нещо и потеглях към пазара”, разказва 38-годишният мъж. Ресторантът му предлага японска кухня и от юни насам отново работи. Някои от продуктите обаче са поскъпнали петорно. Целта на Лай Юн за следващата година: “Просто да оцелеем”.

Пазарът днес

Как живеят в Ухан днес? Седем снимки показват

Покритият пазар в Ухан все пак не е напълно затворен. Щандовете на първия етаж не работят и до днес, но на втория етаж магазините отново посрещат клиенти. Всички те обаче продават само едно – очила и съответните пособия. “На практика това е една празна сграда”, казва една от продавачките.

Добър апетит…

Как живеят в Ухан днес? Седем снимки показват

Търговците на пресни хранителни продукти отдавна са се преместили на други адреси. Но макар тези продавачки да носят ръкавици и предпазни маски, добрата хигиена изглежда по съвсем друг начин. Именно лошата хигиена беше сериозен проблем и на покрития пазар в Ухан.

Отново с маски

Как живеят в Ухан днес? Седем снимки показват

Повечето хора по улиците на Ухан носят предпазни маски. След като в някои райони на страната инфекцията отново пламна, жителите на Ухан станаха по-предпазливи. “На работа всички отново сме с маски”, разказва 29-годишният Йен от Ухан, който работи като учител по английски. Много хора отново започват да се запасяват с дезинфектанти, маски и други предпазни средства, допълва той.

Източник: Дойче веле

Снимки: Aly Song/REUTERS

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции