<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38378" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как независимите книжарници във Великобритания бавно, но сигурно се завръщат?

19 Юни 2019
0 934

Миналата година броят на независимите книжарници по британските улици нарасна за втора поредна година – от 15 до умопомрачителните 883.

 

Това възраждане отчасти се дължи на Седмицата на независимите книжарници, която започна в събота и продължава до 22 юни.

 

Във Великобритания и Ирландия, независимите книжарници правят това, което правят най-добре: организират литературни четения и даване на автографи от писатели, приготвят литературни обеди и доста често предизвикват любопитството на хората.

 

Четенето е самотно и в същото време социално занимание, защото в днешно време читателите искат да се срещнат с писателите, независимо дали писателите харесват този факт или не, което е и една от големите причини тези книжарници да процъфтяват.

 

Най-добрите независими книжарници обаче не съдържат всяка една книга от всеки един писател, защото всяка книга трябва да се пребори с един вид интелектуални "Игри на глада", за да спечели мястото си на рафта.

 

Що се отнася до получаването на място на витрината – книгата трябва наистина да е влязла под кожата на собственика.

 

Както сами виждате, пространството е ограничено или по-скоро селективно, но всяка една независима книжарница може да ви поръча творба, която няма в наличност и да я получите още на следващия ден.

 

Точно затова, ако отделите време да ги опознаете, те опознават вас и вашите вкусове далеч по-добре от всеки алгоритъм.

 

Независимите книжарници, които не просто оцеляват, а процъфтяват правят това, защото подкрепят общностите, които самите те създават.

 

"Round Table Books" например е една от скоро отворилите врати книжарници в Брикстън, Южен Лондон.

 

Тя е специално насочена към книги за деца, в отговор на скорошно проучване, което показа, че само 1% от книгите за деца, издадени във Великобритания, съдържат главни герои, които са от етнически малцинства.

 

"Round Table" и всички останали независими книжарници обаче плащат разходи за наеми и сметки, с които "Amazon" например не се сблъсква, а да не говорим и за данъците.

 

Едва преди малко повече от 20 години, през 1995 година, Великобритания се гордееше с 1894 независими книжарници, което е било два пъти повече от сегашните.

 

Да, техният брой бавно се възстановява, но повечето все пак остават крехки и се нуждаят от правителствена помощ точно толкова, колкото заслужават и нашата любов.

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции