<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79699" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опасни ли са ...

Как необичаен кожен проблем, нямащ нищо общо с ваксината на Pfizer, стана конспиративна теория на антиваксърите

10 Декември 2020
0 933

Великобритания стана първата държава в света, която започна масова ваксинация срещу Covid-19 с препарата на Pfizer и BioNTech, пише bTV. В отговор на това и повече от обикновено интернет изобилства с конспиративни теории за влиянието на новата ваксина.

В подробен материал ВВС разказва историята на една американка, която се превърна в център на нова конспиративна теория.

Как започва всичко?

Патриша е на около 30 години и живее в Тексас. Тя се сблъскала с необичайно кожно заболяване, което до момента остава необяснимо. Един ден жената била на разходка, когато усетила силна болка в едната си пета. Първоначално помислила, че обувките ѝ са неудобни, но след като се прибрала у дома установила, че петата ѝ е изключително подута.

Здравният министър: Твърденията, че ваксината крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни (видео)

Подуването бързо се превърнало в открита и много болезнена рана. Същата се появила и на другата ѝ пета. Патриша посетила личния си лекар, който я изпратил при редица специалисти – нито един от тях обаче не успял да установи конкретната причина за състоянието ѝ.

Съвпадение и просто съвпадение

Това, което е от голямо значение за историята, е, че Патриша била доброволец в тестването на ваксината, но дяволът, както обикновено, е в детайлите – жената е част от контролната група, която получила единствено плацебо инжекция със солен разтвор.

Тъй като самата Патриша по протокол не била уведомена с какво е инжектирана, тя не знаела, че е получила плацебо разтвора. Оттам мислите ѝ тръгнали в посока, че е възможно именно новият препарат да е отговорен за състоянието ѝ.

Раздуването на балона

През годините Патриша натрупала много медицински сметки заради проблеми с гръбнака си. С появата на необяснимото кожно заболяване, тя решила да направи кампания в известния уебсайт за набиране на средства GoFundMe.

Потребители в платформата обаче направили директна връзка между ваксината на Pfizer и състоянието на Патриша и оттам ситуацията станала неконтролируема. Историята бързо се разпространила в социалните мрежи, като била споделена и от няколко антиваксърски групи, религиозни организации, както и такива, които вярват в конспиративни теории.

За всички историята била една и съща – Патриша получила ваксината на Pfizer, заради която се разболяла.

Развръзката

След като историята на Патриша станала изключително популярна в социалните мрежи, нейният личен лекар, както и самите Pfizer, решили да се разровят в документацията за всеки доброволец. Тогава станало ясно, че Патриша е била част именно от контролната група, получила плацебо разтвора.

Опасни ли са ваксините срещу коронавирус?

От ВВС също потвърждават това с независимо запитване. След като и самата Патриша разбрала, че не ваксинацията е отговорна, тя се извинила, но било прекалено късно. Историята ѝ още циркулира онлайн и на практика е невъзможно да бъде изтрита.

„Предполагам, че все пак имам някаква отговорност за това, че разказах историята си. Това са социални мрежи – споделяш нещо и в следващата секунда то става вайръл. Моето състояние няма нищо общо с ваксината. Това е моя грешка, хората правят грешки“, коментира Патриша.

Седмица след появата на историята в Съединените щати тя стига и до Великобритания, която е в разгара на масова ваксинация.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции