Как Пловдив увеличава населението си на фона на обезлюдяващата се България

February 5, 2019
20 5861
Коментари: 0

България е на първо място по обезлюдяване. Младите бягат към други кътчета в Европа в търсене на по-добро бъдеще, раждаемостта е ниска и дори Сирийските и Афганистанските бежанци подминават страната ни. Тя е загубила над 2 милиона от 9-те си милиона жители от падането на комунизма пред 30 години. Това, че корупцията е застанала като буреносен облак над столицата ни София също не помага.

 

 

В Пловдив обаче – нашият най-древен град в Тракийската равнина, Катя Стайкова излъчва дълбок оптимизъм, докато кара черния си Мерцедес из града. Тя е на 54 години и има собствена рекламна и PR агенция.

 

"Лично аз смятам, че постоянният приток на лоши новини е с цел контрол на хората, точно така те биват спирани – като им се придава чувствто на безнадеждност." – казва тя. 

 

Пловдив е благословен с по-топло време от столицата, а обстановката и хълмистите пейзажи привличат младежи от цяла Европа. За разлика от много градове на Балканите, Пловдив става все по-привлекателно място и расте година след година, а дори привлича и емигранти от далечни земи. Оптимизмът и трудът, които се полагат за града биха могли да бъдат пример за други умиращи източноевропейски градове.

 

"Решихме да започнем бизнес тук." – казва Мелиса Манш – 24-годишна Перуанка с професия готвач. Тя се е преместила в България със съпруга си, който е българин и решили да отворят ресторант предлагайки смесица от латиноамериканска и балканска кухня.

 

Техният ресторант "Tams House" е разположен в квартал Капана, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии, кварталът е особена плетеница от малки улички, модернизиран през последното десетлиетие с галерии, магазинии за дрехи и ресторанти.

 

През изминалата година 360-хилядният град се е увеличил с 2,500 души, каза заместник кметът. Това е почти три пъти повече отколкото столицата.

 

С реновираните си древни улици пълни с барове, кафета, магазини, удивителна архитектура и красиви паркове, включително и 50км велоалеи, градът е много атрактивно място за млади хора.

 

Управата на града отдава успеха си на работата, която предлага, а по-точно индустриалните зони извън града, построени преди повече от 20 години.

 

От скромното производство на немска и италианска конфекция, сега там работа намират над над 30,000 души в най-различни сфери като автомобилната индустрия, ИТ и други.

 

"Истината е, че с тези икономически зони се опитваме да задържим младите хора тук. Държим връзка с университетите и училищата, за да могат да предложат на учениците си правилните умения и образование," казва Стефан Стоянов, заместник-кмет на община Пловдив отговарящ за образование, бизнес развитие, европейски политики и международни отношения.

 

"Можеш да работиш тук и да получаваш добра заплата или пък да започнеш свой собствен бизнес. Също така е евтино." 

 

Икономическият успех на Пловдив не е постигнат лесно. Градът започва да губи населението си преди 10 години, след финансовата криза през 2009, но стъпка по стъпка всичко започва да се оправя. Това твърди Пламен Панчев, който е изпълнителен директор на "Сиенит Холдинг". 

 

"Не всичко е хубаво, но с всяка изминала година става все по-добре." – каза Панчев.

 

Някои от от най-големите културни мероприятия в Пловдив през изминалата година включват изложба с рисунки върху късове от Берлинската стена, изложба посветена на някогашната процъфтяваща тютюнева индустрия в Южна България, а също така и концерт на американската рок група "Garbage. 

 

"Разликата между нас и останалите столици на културата е, че никой не знаеше за нашето съществуване." – каза Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация "Пловдив 2019".

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: