Следва: Втората руск...

Как се правят 7442 PCR теста за коронавирус за ден в България?

20 Октомври 2020
0 13786

Големият брой тестове – 7742, от които в събота бяха оповестени рекордните 998 заразени с коронавирус българи за денонощие, е повод за спорове в социалните мрежи. Във Фейсбук започнаха да се разпространяват няколко варианта на изчисления, обясняващи защо е невъзможно посочените в официалните данни тестове да са направени наистина, пише “Дневник”.

Всички публикувани в мрежата сметки са базирани на информация, че в страната има 36 лицензирани лаборатории за PCR тестове (Polymerase Chain Reaction, в превод на български – полимеразна верижна реакция). Според едната версия, за да са обработени за денонощие 7742 проби, във всяка лаборатория трябва да са направени 206, което – дори при отделяне на 10 минути за изследване би отнело 2060 минути, или 34 часа. Според друга вариация на изчислението лабораториите е трябвало да правят 8.67 теста на час при денонощен режим на работа и ако се направи преизчисление за 8 работни часа, това означава по едно изследване на всеки две минути. Изводът е, че данните на властите не може да отговарят на истината.

Нов рекорд на заразените с Covid-19 за денонощие, за пръв път броят им е над 1000

Всъщност в сметките има няколко неточности, които правят изводите им спорни, показа проверка на “Дневник”.

Първата е, че според заповед на здравния министър, публикувана на 12 октомври 2020 г.,

лицензираните за PCR изследвания лаборатории са 62,

а не 36. Действително имаше период, в който определените от властите лаборатории бяха 36, но той е бил актуален от 12 юни до средата на юли. На 17 юли документът е обновен и са добавени още две лаборатории. След това списъкът е допълван още два пъти: от 8 септември в него фигурират 45, а от 12 октомври – 62 лаборатории, сочи справка в регистъра на Министерството на здравеопазването.

Важен детайл е, че някои от частните лаборатории в списъка имат клонове в няколко населени места. Както и че някои от посочените в списъка тестват за SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19)

на две, три и дори повече места,

дори и в рамките на един град. В сайта на частната лаборатория “Цибалаб” например се посочва, че материали за изследване се взимат в две манипулационни в София. Лабораториите “Рамус” пък са публикували на страницата си списък с местата, където не се приемат пациенти за PCR тест и той е значително по-кратък от пълния списък с техни лаборатории и манипулационни в страната.

Ироничните забележки за “трудолюбието” на лаборантите във фейсбук статусите също може да получат отговор чрез фактите. Макар човешкият труд да е важна част от факторите, които се начисляват в цената на изследването,

PCR тестовете не се изработват само от хора

Голям процент от времето се влага за екстракцията на вирусните частици, което се прави от машини. Тези машини пък могат едновременно да изследват по повече от една проба, обясняват специалистите

И не на последно място, малко статистика: обявените в събота 7742 теста далеч не са най-големият брой, отчитан за денонощие в България. Според единната информационна система най-много изследвания до момента са направени в разгара на летните пътувания до Гърция: на 20 август – 8649, и на 5 септември – 8129. Тогава обаче отчетените положителни случаи са значително по-малко – съответно 151 и 179. “Дневник” представя официалните данни в графики и една от тях е посветена на съотношението между направените за денонощие тестове и положителните от тях проби:

Съотношение между броя тестове и положителни проби по дни:

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции