Следва: Заличиха еди...

Как Цв. Цв. стана Св. Цв. Цв.

28 Март 2019
26 10064

"Или ще успее ли електоратът да прости „Апартаментгейт“ на управляващите (Spoiler: най-вероятно да!)"

 

Автор: Боян Тончев

 

Едно трябва да им се признае на ГЕРБ – научиха се да ограничават щетите от предизборните скандали. „Апартаментгейт“ е може би най-умело отиграната от управляващите кризисна ситуация досега. Дошла изневиделица и донесла неочаквано големи поражения (цели три оставки в рамките на броени дни), вчера тя приключи с уникален финт в стил Лионел Меси, изпълнен от главния виновник за драматичните събития. Цветан Цветанов стана първия в историята квантов политик, който хем подаде оставка, хем не подаде оставка. Нещо като котката на Шрьодингер, явяваща се на евроизбори.

 

Всъщност защо именно казусът с евтините апартаменти за хора, които могат да си позволят и доста повече средства за жилище, се оказа толкова голяма буря, макар и в чаша вода? До степен, че от нея да се разплиска вечният карък Цецка Цачева, която за пореден път след президентските избори, обра политическите негативи от кризата. Другите две оставки са обичайното изгърмяване на предвидените бушони (защото, нека не се лъжем, функцията на зам-министрите е именно такава), но за Цецка това най-вероятно е окончателният край на политическата ѝ кариера. Повече срам от този не би трябвало да може да понесе дори тя.

 

Причината за силата на бурята този път не е глобалното затопляне. Просто управляващите посегнаха на отколешната съкровена мечта на българина, вкоренена в гените му от времето на социализма – софийско гражданство, апартамент и кола. Апартаменът не е просто жилище, той е битиен статус. Както би казал Декарт: „Имам имот в София, следователно съществувам!“ А апартамент в най-луксозните квартали на столицата е направо крачка към кармичното съвършенство. Защото в центъра на София живеят само два вида хора – кореняк столичаните и успелите в живота. Именно това подразни електоратът най-много в тази иначе де юре чиста ситуация – след като така или иначе вече си стигнал до върха на социално-политическата пирамида в държавата, не би трябвало да се скъпиш да дадеш за апартамент на улица „Латинка“ реалната стойност на сделката. Особено пък на улица „Латинка“ – изгревът и залезът на българския политически елит. Направиш ли го, значи ни баламосваш, че си успял в живота и е време да си отиваш на село.

 

Е, Цветан Цветанов няма да си отиде на село. Първо, защото е роден в София и второ, защото е твърде важен за съпартийците си. ГЕРБ без Цветан Цветанов е като Шерлок Холмс без доктор Уотсън. Той е дизеловият двигателят на партията, а в ГЕРБ още са твърде далеч от технологическата възможност да преминат към електрически. Дори за хибриден не са готови. Затова вчерашният фокус с излизането на Цв. Цв. чист от тинята, не изненада особено никого. Този път дори опозицията, ако можем да наречем така една доброволно-извънпарламентарна политическа сила, беше по-апатична от обичайното. Дали защото самите те не искат много-много да се шуми за начина, по който са придобили техните имоти, или защото предварително прецениха, че под тоя вол теле няма да излезе, но във всеки случай друг път лаят значително по-силно за далеч по-малки управленски дразнители. Сигурно защото и евроизборите не са най-важното нещо във вътрешнополитическия живот на страната, БСП и без това изхабиха твърде много партийна енергия по тях с избора между Станишев и Йончева.

 

Накрая ще цитирам думите на новоканонизирания политически светец Цветан Цветанов (Св. Цв. Цв.) от вчерашната му пресконференция: „Не съм направил никакво престъпление, но за да се спрат всякакви спекулации, че от парламента бих могъл да оказвам въздействие върху когото и да било, мисля, че най-справедливото, най-правилното и най-мъдрото е да излезеш от българския парламент. “ Ето го доказателството за квантовия характер на зам-председателя на ГЕРБ. Реално погледнато, като един от баш-началниците на най-голямата парламентарно представена партия, дори и напускайки пленарната зала, въздействието му с пълна сила си остава в нея. Пак от него ще зависи мобилизацията на кворума, за която толкова го похвалиха партньорите в управлението. Пак той ще взима решенията как мнозинството да гласува тоя или оня закон. Пак той ще прави договорките с удобните партньори и ще разрешава конфликтите с неудобните. А извън Народното събрание – пак той ще изнесе изборите на гърба си и най-вероятно ще донесе поредната очаквана победа за ГЕРБ. Да си го кажем направо – Цветан Цветанов много хитро ни изигра. Защото хем ще си му остане евтиния хубав апартамент, хем ще продължи да си разполага с властовите лостове в държавата. А що се касае до депутатството – ей ги къде са следващите парламентарни избори! Нали се сещате кои хора ще оглавяват листата на ГЕРБ и със сигурност ще влязат в парламента?

 

Да, електоратът ще прости имотната заигравка на управляващите. Не за друго, ами защото ако беше на тяхно място и той на драго сърце би взел някое апартаментче в центъра на София на промоционална цена. Какво пък толкова, човещинка е! А моралът? Е, за него отдавна знаем, че си подаде оставката от политиката и повече никога не се завърна. Ако го имаше, сега тези, които взеха евтините апартаменти, би трябвало да си доплатят до пазарната им  цена. Те, поне, могат.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции