Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Как "Дисни" се превръща в студио, лишено от креативността и иновациите, споделяни от неговия основател?
Как "Дисни" се превръща в студио, лишено от креативността и иновациите, споделяни от неговия основател?
По света
07-19-19
добавено
1360
прегледа

Днешното търговското господство най-вероятно е това, за което Уолт Дисни и брат му Рой са си мечтали, когато основават студиото "Disney Brothers Cartoon" през 1923 година.

 

Сега, точно след средата на 2019 година, четирите най-успешни филма по американските кина са издания на Дисни. Същото щеше да е вярно и в световен мащаб, ако не беше изключително успешният китайски научно-фантастичен блокбъстър "The Wandering Earth".

 

Въпросните четири филма "Отмъстителите: Краят", "Капитан Марвел", "Аладин" и "Играта на играчките 4" са събрали печалба от общо над 4,3 милиарда долара в световен мащаб, като добилият популярност римейк на "Цар Лъв" скоро ще се присъедини към техните редици и значително ще увеличи печалбата на студиото.

 

Още продължения, като "Замръзналото кралство 2", "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" и "Господарка на злото 2", ще бъдат пуснати през есента и зимата.

 

Студиото "Уолт Дисни" е толкова успешно, че неотдавнашният пробив на новия римейк на "Дъмбо", режисиран от Тим ​​Бъртън и направил печалба от "само" 275 милиона, може да бъде счетен за незначителен.

 

Това обаче не променя факта, че печалбата му е два пъти по-голяма от най-успешният филм на конкурентното студио "Paramount" и филмът "Рокетмен".

 

От една страна, тази степен на доминация в индустрията е вдъхновяваща, защото в момент, в който други компании, застрашени от успехите на "Netflix" и други бързо развиващи се платформи за стрийминг, се притесняват от това как да примамват публиката далеч от дивана към киното, "Дисни" изглежда няма такива проблеми.

 

Това, разбира се, е свързано с дългогодишната репутация на "Дисни", като "дом на въображението" - може би сте забелязали, че всичките девет гореспоменати заглавия на Дисни са франчайзи, продължения или римейкове на собствения каталог на студиото, следвайки последните анализи на индустрията, че оригиналните сценарии са доста рискови.

 

"Вярвам, че съм иноватор", каза веднъж Уолт Дисни, макар че той не се интересуваше от предизвикателствата на днешния кинопазар, в който да дадеш на хората това, което искат, значи да им дадеш персонажи и истории, които вече познават.

 

Това може да е най-ефективният начин студиата да запазят жизнеспособността си през 2019 година, но "Дисни", разбира се, едва ли са сами в тази философия. Те просто работят по-последователно от конкурентните студиа, които не се справят толкова добре.

 

Докато "Дисни" обаче поддържа своята доминираща позиция в бокс офиса, студиото ще се счита за основен архитект на все по-еднакви и хомогенни продукции.

 

През март, студиото купи един от най-големите си конкуренти - "21st Century Fox", на стойност 71 млрд. долара, което прави покупката на "Marvel Entertainment" през 2005 година за 2,5 млрд. да изглежда като много изгодна сделка.

 

Освен франчайзите на Спайдър-Мен, които все още са притежание на "Sony", "Дисни" и "Марвел" в момента са напълно обвързани както от търговска, така и от естетическа гледна точка.

 

Сега, след като се отърси от изключително неуспешния "Х-Мен: Мрачния феникс", "Дисни" се стреми към по-перспективни продукции като римейкът на "Уестсайдска история" и разбира се "Аватар" на Джеймс Камерън.

 

Този вид холивудски империализъм определено не е окуражаваща новина, ако се притеснявате, че съкращаването на конкуренцията води до намаляване на творчеството, дори когато съществената фен-база на Дисни - тясно свързана с детската носталгия, с която корпорацията търгува, подкрепя действията компанията.

 

Виждаме ли връщане към строго контролираната холивудска студийна система от 1940-те и 1950-те години, когато само едно студио контролираше всички продукции?

 

Ако това е така, движение, подобно на исканията за разбиване на големите технологични фирми, с което в "Силиконовата долина" се сблъсква, може да стане реалност.

 

И все пак, Дисни рекламира себе си по-малко като монополизиращ субект, отколкото като контрастиращ колектив от умове и таланти, както ясно пролича от изявлението на президента на дистрибуцията Катлийн Таф, преди да разкрие календара за продукциите в периода 2019-2022.

 

„Радваме се да въведем стабилна и разнообразна система, който ще постави основите на нашата дългосрочна стратегия - обединявайки широка гама от филми на "Disney", "Pixar", "Marvel", "Lucasfilm", "Fox", "Fox Searchlight" и "Blue Sky Studios", за да създадем изключителна колекция от кинематографични преживявания за зрителите по целия свят", заяви тя.

 

Е, изглежда, че кино индустрията ще се превърне едно голямо щастливо семейство, нали?

 

Да, може би, въпреки че миналата седмица донесе изненадващо съобщение - една от най-големите есенни продукции на "Fox" - "Жената на прозореца", беше отложена до 2020 година, след като "Дисни" изрази загриженост относно "объркана аудитория на тестовото излъчване".

 

Може да се окаже, че филмът наистина е провал  и планираното отлагане е оправдано, но все пак е трудно да не се спекулира, че студиото определно има свои собствени твърди идеи за това какъв вид история желаят зрителите. За съжаление обаче, докато "Дисни" господства над боксофиса, ще бъде доста трудно да се оспорват неговите решения.

 

 

Източник: The Guardian