<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентът ...

“Канадското гражданство” на Кирил Петков няма да отмени решенията му като министър

20 Август 2021
0 2617

Решенията на Кирил Петков като служебен министър на икономиката няма да бъдат отменени дори той да се окаже с двойно гражданство и президентският указ за назначаването му да бъде обявен за противоконституционен, предава Mediapool, позовавайки се на членове на Конституционния съд.

Причината за това е решение 3 на Конституционния съд от 2020 година, което ясно указва какво се случва при обявяването на ненормативен акт на президента и парламента за противоконституционен.

&#8220;Канадското гражданство&#8221; на Кирил Петков няма да отмени решенията му като министър
Снимка: БулФото

Отмяната със задна дата на всички актове на Кирил Петков несъмнено биха застрашили правната сигурност в държавата и би хвърлипо редица държавни компании със сменени ръководства в пълен хаос.

“В този случай решението на КС не застрашава правната сигурност, защото има действие само по отношение на преките последици на обявения за противоконституционен ненормативен правен акт (указа на президента за назначаването на Кирил Петков – б.р.) и не засяга останалите правни последици, настъпили след приемането му, които произтичат от други закони (това са правомощията му на икономическия министър – б.р.). Последните не са правни последици на обявения за противоконституционен ненормативен правен акт и поради това не се обхващат от действието назад във времето на решението за противоконституционност“, се казва в основополагащото решение на КС от миналата година.

Темата с гражданството бе повдигната миналата седмица от “Има такъв народ” с депутатско питане към МВнР. Депутатът от ИТН Димитър Гърдев е посочил, че задава въпроса “заради публикувани в средства за масова информация твърдения”. Офанзивата на ИТН срещу Кирил Петков веднага бе продължена от ГЕРБ и ДПС.

&#8220;Канадското гражданство&#8221; на Кирил Петков няма да отмени решенията му като министър

В началото на тази седмица ГЕРБ внесе в КС искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, в частта за назначаване на Петков за служебен министър.

ГЕРБ дава служебния кабинет на съд заради двойното гражданство на Кирил Петков

“Кирил Петков незабавно трябва да бъде отстранен от поста си именно, защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук нататък могат да бъдат обявени за нищожни и това, разбира се, ще доведе до щети за държавата. Кой ще носи отговорност?”, коментира възмутено тогава Даниел Митов от ГЕРБ.

Пред журналисти Кирил Петков цитира решение на КС от 1995 година, в което пише, че “когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското”.

Кирил Петков: Ще се съобразя с КС, но дотогава имам работа за вършене (видео)

“Аз направих всички тези стъпки. Това е конституционен въпрос, аз не съм специалист по това, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. С други думи, възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава? Канада е една много хубава страна, но ако беше една страна с голямо ниво на корупция?”, запита риторично Петков. Чуйте как коментира случая той преди дни в студиото на NOVA във видеото горе.

Кирил Петков е върнал канадския си паспорт през април (видео)

Пезидентът вече коментира, че Кирил Петков е атакуван от корупционери, които искат да върнат часовника назад. По думите на Румен Радев това е политическият аспект на атаката.

Източник: Mediapool

Снимки: БулФото

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции