<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Италианската...

Каракачанов купи два военни кораба за близо 1 милиард лева

12 Ноември 2020
0 1427

В края на мандата на правителството военният министър Красимир Каракачанов подписа втора голяма военна сделка, този път за близо 1 млрд. лева.

Варненската корабостроителница “Делфин” ще бъде подизпълнител на немската “Люрсен” при изработването на двата патрулни военни кораба, договори Министерството на отбраната.

Проектът се подготвя най-малко пет години и мина през различни фази, като преди три години бе пред провал. МО избра поръчката да бъде изпълнена от германската компания “Люрсен” (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), чийто подизпълнител ще бъде варненската корабостроителница “Делфин“. Двата кораба ще бъдат построени в България.

Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година и ще се плащат разсрочено за период от шест години. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС.

Проектът се готви от много години, като мина през различни етапи. Първоначално за фаворит в проекта за новите кораби се смяташе именно българската компания “МТГ – Делфин”, но тя изненадващо се отказа да участва самостоятелно в проекта и не подаде оферта.

Така официални оферти подадоха само “Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG” и италианската “Fincantieri”.

Италианската компания “Финкантиери” vs. Каракачанов. Кой лъже?

“Делфин” бе на крачка от договора в предишното издание на конкурса преди три години, но в последния момент се отказа. От компанията не коментираха официално решението си, но от МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта.

Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции