<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82673" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България, Рум...

Каракачанов произведе фалшива новина в свой гневен пост към Зоран Заев (снимка)

28 Януари 2021
1 945

В своя гневна публикация във Фейсбук, адресирана до македонския премиер Зоран Заев и лидера на опозицията Християн Мицкоски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов завърши свой коментар за отношенията им със Сърбия с невярното твърдение, че София е изпратила на Скопие ваксини срещу Covid-19.

Началото на дългия пост на Красимир Каракачанов

За такива ваксини обаче не са чували нито в българското, нито в македонското здравно министерство, показа проверка на Дневник.

“Министерството на здравеопазването все още не е получило ваксини от обещаното дарение на Република България”, отговарят от Скопие. “Такава доставка не е правена”, обясняват от София.

Въпреки това Каракачанов пише в публикацията си: “Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство”, а партията му ВМРО цитира публикацията в съобщение до медиите.

Финалът на поста с невярното твърдение. Източник: Фейсбук/Красимир Каракачанов

Под “стокхолмски синдром” той има предвид връзките между Скопие и Белград, тема, която отново стана актуална покрай сръбски празник в последните дни и на която е посветена по-голямата част от публикацията му.

Споменавайки обаче и ваксините, той отново насочва вниманието към споразумение, което в последно време буди негодувание в Северна Македония, без никога да е било публикувано.

Меморандум с възможността България да даде на Северна Македония ваксини против коронавирус бе подписан от двамата министри, Костадин Ангелов и Венко Филипче, в края на декември.

В официалните съобщения на правителствата обаче има разминаване: българското твърди, че ще даде на Северна Македония ваксини от доставените от ЕС едва когато задоволи собствените си нужди, македонското – че е постигнато съгласие Скопие да получава квота от всяка пратка.

Зоран Заев и Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Второто би отговаряло на насоките, дадени от Европейската комисия за помощ за ваксини на Западните Балкани съгласно вече съществуващи инструменти, пише Дневник . Дали именно форматът с квоти е договорен не може да бъде потвърдено, тъй като съдържанието на документа не е публично.

Зад това разминаване тлее напрежение в Северна Македония, разпалвано от мълчанието какво точно е договорено. Там опозицията и близки до нея медии питат къде са ваксините от България. Намеси се и албанският премиер Еди Рама, който критикуваше ваксинната политика на ЕС към Западните Балкани с коментара, че само Белград и Тирана са започнали ваксинацията, а Скопие още не получава от София нито една доза ваксина.


Иначе конкретният повод за гнева на Каракачанов бе поздравът, отправен от Заев и Мицкоски към сърбите (малцинство в Северна Македония) за сръбския празник, деня на Св. Сава. Заев обяви и че сръбски културен център ще се изгради в Белград, а сръбскоезичните програми се връщат в училище.

Скопие отбелязва празниците на всички малцинствени общности (за каквато българите не са признати) от години. Същевременно в последната година, откакто се разгоря новият спор на България и Северна Македония за преговорите с ЕС, а и малко преди това, Заев е в топли отношения със Сърбия и задълбочава тези с Гърция, независимо от смяната на правителството в Атина с партия, която е противник на договора за новото име.

В същото време множеството реакции – особено за връщането на сръбския език в училище – от София бяха обобщени от македонската “Нова ТВ” със заглавието: “Българите ги заболя главата от честитката на Заев за “Свети Сава”.”

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции