Следва: Магаренце и с...

Картина на Дева Мария от 17 век беше съсипана тотално при опит да бъде реставрирана (снимки)

24 Юни 2020
0 2168

Собственик на картина, представяща Дева Мария – ценно копие на произведение от 17 век на испанския бароков художник Бартоломе Естебан Мурийо – се оплака, че образът на мадоната бил съсипан при опит да бъде освежен от реставратор на мебели.

Реставраторът по невнимание обезобразил лицето на Богородица и в опита си да поправи грешката, само направил лицето още по-неузнаваемо. Колекционерът на картини от град Валенсия в Испания сега планира да намери специалисти, които да се опитат да поправят стореното от него.

Случаят идва в момент, в който експерти на изобразителното изкуство настояват за по-строги правила при провеждането на реставрационни дейности и консервация на произведения заради зачестили случаи на осакатяване на ценни творби от миналото.

Случаят поражда аналогии с друг подобен отпреди 8 години, известен като “Маймунския Христос” – стенопис в църква в североизточния испански град Борха, който нашумя в медиите тогава.

Карера, бивш президент на Испанската професионална асоциация на реставраторите и консерваторите (Acre), заяви, че законът понастоящем позволява на хората да се включат в проекти за реставрация, дори ако нямат необходимите умения.

„Можете ли да си представите, че на някой е позволено да оперира други хора без да е хирург, например?”, заяви той. “Или някой, който продава лекарства без да има лиценз на фармацевт? Или някой, който не е дипломиран архитект да има право да построи сграда?”

Коронавирусът и великите картини (видео)

Той смята, че Испания е богата на културно и историческо наследство поради факта, че страната се намира на кръстопът между народи и цивилизации, преминавали през различните епохи, които са оставили своите следи и паметници.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции