Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Картина, случайно открита от градинари в италианска галерия, се оказа оригинал на Густав Климт
Картина, случайно открита от градинари в италианска галерия, се оказа оригинал на Густав Климт
култУРА!
01-18-20
добавено
3810
прегледа

Експерти потвърдиха, че известната картина "Портрет на една дама", която е била случайно открита в италианската галерия "Ричи Оди" в град Пиаченца през месец декември, е оригиналът, откраднат преди почти 23 години, пише The Guardian.

 

 

Картината на художника Густав Климт е сред най-дълго търсените произведения на изкуството преди да бъде намерено в същата галерия, от която изчезна.

 

 

Шедьовърът е бил намерен от двама градинари, които почиствали израсналия бръшлян в двора на галерията, когато видели метална врата. Вътре се намирала голяма торба, а в нея се оказала и ценната картина.

 

 

Първоначална проверка показа, че произведението е дело на признатия австрийски художник, преди двама експерти да бъдат назначени от прокурор, за да потвърдят и те автентичността му.

 

 

 

 

За кражбата на картината става ясно сутринта на 22 февруари 1997 година, но полицията смята, че "Портрет на една дама" е изчезнал три дни по-рано. Тогава разследващите случая власти заподозряха, че престъплението може да е извършено от вътрешен човек. 

 

 

Разследването започва да се разглежда отново през 2016 година след открити ДНК следи от потенциален крадец върху захвърлената от картината рамка.

 

 

Полицията смята, че крадците са използвали рибарска въдица, за да откачат шедьовъра от стената и да го изнесат през открито прозорче към покрива на галерията, където после е била намерена рамката.

 

 

Джонатан Папамеренги, ръководител култура в град Пиаченца, заяви през декември, че, ако автентичността на картината бъде потвърдена, произведението ще бъде изложено в галерията още през януари.

 

 

ОТКРАДНАХА КАРТИНА ОТ ТРЕТЯКОВСКАТА ГАЛЕРИЯ ПОД НОСА НА ОХРАНАТА (ВИДЕО)

 

 

Източник: The Guardian