Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Картини от колекцията на Васил Божков вече са в Националната галерия (видео)
Картини от колекцията на Васил Божков вече са в Националната галерия (видео)
У нас Вземи EMBED
Loading the video...
02-13-20
добавено
961
прегледа

Националната галерия приема на съхранение картините от частната колекция на Васил Божков, съобщи NOVA. Оттам нарекоха безпочвени обвиненията на фондация „Тракия”, че предметите се пренасят при варварски условия.

 

 

Преди дни от Фондация "Тракия" обвиниха властите във варварско и безпочвено изземане на картините на Божков. Дори поискаха съдействие от ЮНЕСКО, тъй като според представители на фонадцията, произведенията се пренасят в чували и кашони. С транспорта им са натоварени и експерти от Националната галерия, откъдето пък заявиха, че спазват всички възможни изисквания.

 

 

"При нас са само произведения на изкуството, които са създадени през последните стотина години. Които много по-лесно се описват, транспортират и съхраняват", каза Весела Радоева, която е ръководител на отдел "Комуникация" в галерията.

 

 

МВР РАЗПРОСТРАНИ ВИДЕО И СНИМКИ ОТ ПРЕТЪРСЕНИТЕ ИМОТИ НА ВАСИЛ БОЖКОВ

 

 

През последните 10 дни в Националната галерия всеки ден пристигат картини от частната колекция, след което се складират в специално оборудвани депа, а достъпът до тях на външни лица е забранен.

 

 

ДА ПОГОВОРИМ ЗА СЪКРОВИЩАТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ

 

 

От галерията уверяват, че картините ще бъдат съхранявани при възможно най-добрите условия.

 

 

Към момента не може да се каже обаче нито на каква стойност са платната, нито колко точно са на брой, а каква ще е съдбата им тепърва ще става ясно.

 

 

От галерията нарекоха безпочвени изказванията на различни медии, че скоро ще бъдат подредени в изложба.

 

 

Източник: NOVA

Снимка: "Булфото"