Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Катастрофата "Чернобил" през очите на фотографи, жертвали живота си (видео и снимки)
Катастрофата "Чернобил" през очите на фотографи, жертвали живота си (видео и снимки)
Вземи EMBED
Loading the video...
06-06-19
добавено
126026
прегледа

Минисериалът „Чернобил“ приключи, а зрителите преживяха драматичното пътуване назад към 1986 г. и ужаса на най-тежкото ядрено бедствие в света, пише Тhe Аtlantic. 

 

 

 

 

 

Преди тридесет и три години, на 26 април 1986 г., серия от експлозии унищожава реактор № 4 на Чернобил, а няколкостотин души персонал и пожарникари в продължение на 10 дни гасят пламъците. Повече от 50 аварийни работници умират почти веднага след това от силната радиация.

 

 

 

 

В някои райони работниците не могат да останат повече от 40 секунди преди да достигнат допустимата за човека радиация.

 

 

Армията не е разполагала с подходящи униформи, пригодени за използване в радиоактивни условия, така че тези, които са наети да извършват работа в близост до реактора и в други силно токсични зони, са били длъжни да си направят собствени дрехи от оловни листове и с дебелина от два до четири милиметра.

 

 

 

 

Работниците и спасителите обаче не са били единствените, които са рискували живота си по време на бедствието. Шепа фотографи също са били на мястото на катастрофата, за да заснемат разрухата и ужаса.

 

 

 

 

Този акт на героизъм е оставил десетки снимки, които документират трагедията и които днес могат отново да бъдат извадени от архивите.

 

 

Източник: Тhe Аtlantic.