<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91654" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пазарите в Ух...

Като от филм на ужасите: какво се случва в китайските затвори

15 Юни 2021
0 3339

Звучи като сценарий на филм на ужасите: в Китай затворници от етнически и религиозни малцинства стават жертва на принудително изземване на органи. Това става ясно от информация на ООН, цитирана от Дойче веле.

300-метров небостъргач в Китай се разклати без ясна причина, хората побягнаха в паника (видео)

Експерти от ООН съобщават, че са получили обезпокоителна информация, “заслужаваща доверие”. Според нея, затворници от етнически и религиозни малцинства, излежаващи присъди в китайски затвори, стават жертва на принудително изземване на органи.

Като от филм на ужасите: какво се случва в китайските затвори

Задържани без заповед за арест

“Насилственото изземване на органи в Китай засяга представители на етнически, езикови или религиозни малцинства, каквито има в различни региони на страната. Често те биват задържани без назована причина и без заповед за арест”, се казва в заключение на 12 експерти, разпространено в понеделник, 14 юни.

Работната група на ООН по противодействие на незаконните арести, както и специалният представител на ООН смятат информацията за “особено обезпокоителна”. По данни на експерти от ООН, най-често от затворниците се изземват принудително сърцето, бъбреците, черният дроб, както и очната роговица. А жертви на насилственото изземване на органи са най-често членове на забраненото религиозно движение Фалунгун, уйгури, тибетци, мюсюлмани и християни.

Като от филм на ужасите: какво се случва в китайските затвори

“Китай ще отговори категорично”

Член на китайското представителство в Женева обвини експертите на ООН в клевета. Пекин “ще се защитава срещу тези обвинения и ще им отговори категорично”, подчерта той и добави, че експертите на ООН не притежават “елементарни мислителни способности”. По неговите думи, те са станали жертва на антикитайска дезинформационна кампания, водена от сепаратисти и движението Фалунгун.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции