<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76976" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кога ще зажив...

Катя Сунгарска от Спешна помощ: Линейки закъсняват с 6-7 часа, във война сме! (видео)

02 Ноември 2020
0 985

Има много тежък кадрови дефицит в Спешна помощ. Случва се линейките да пристигат на сигнал след 6-7 часа.

Това заяви в предаването “Тази сутрин” по bTV пресаташето на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска.

Здравният министър: Няма да има прошка за болници, които връщат пациенти с Covid-19 (видео)

Нашият ресурс не стига от доста години и това е широко известно. Имаме много тежък кадрови дефицит. Това е нормално, защото нашата работа е много напрегната, много стресова, много натоварена и неблагодарна”, допълни пиарката на Спешната помощ.

Тя поясни, че забавянето при пристигането на адреси е подкрепено в сегашната ситуация от необходимостта всяка линейка, извозвала болен от Covid-19 да бъде почистена и дезинфекцирана, което отнема около 1 час, а при зачестилите сигнали за пациенти с коронавирус, забавянето се увеличава и натрупва неограничено във времето.

„Когато се вземе пациент в тежко състояние, се взима и второ мнение от координационния център, където има още един специалист, който да прегледа болния. Има и служители на РЗИ, които имат постоянна връзка къде колко легла има. Но тези легла, които ги има, са едно-две и докато линейката стигне до „Пирогов“, например, леглото вече е заето“, обясни Сунгарска по отношение на проблема с липсата на свободни легла и обикалянето по болници.

Частни линейки, таксита и коли на МВР ще извозват Covid-пациенти заради недостиг в Спешна помощ (видео)

Идеята бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на Спешна помощ, тя коментира така: „Ние сме във война, така че ми звучи да впрегнем всички ресурси, за да се справим с тази пандемия. Нашият ресурс не стига от доста години и това е известно“.

Източник и видео: bTV, “Тази сутрин”

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции