<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38365" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кеймбридж зае най-ниското си място в историята в световната класация за висши училища

19 Юни 2019
0 743

Изглежда, че Брекзит и финансовите проблеми на университетите по света оказват влияние и върху британските университети, тъй като много от тях не се класират на добри места в международните класации за поредна година.

 

Последната световна класация на най-добрите висши училища "QS World University Rankings", понижи рейтингите на две трети от 84-те британски университета, класирани в топ 1000, като имаше подобен спад през 2016 и 2017 година.

 

Докато Оксфорд е един от малкото университети, които се развиват добре, след като премина от пето към четвърто място, неговият древен съперник Кеймбридж премина от шесто към седмо място.

 

Това е и най-ниската му позиция в историята, която е в резултат на непрекъснато намаляващата проучвателска дейност от членовете на академичния състав.

 

Бен Соутер – директор на QS заяви, че по-слабото представяне на Великобритания тази година не е изненада, като се има предвид, че има спад в класациите с всяка изминала година след гласуването на Брекзит и фактът, че много институции правят редица съкращения поради финансова несигурност.

 

„В продължение на десетилетия висшето образование в Обединеното кралство бе едно от най-добрите в света. Секторът е постигнал изключителни научни постижения, насърчи преподаването на световно ниво, подсили трансформационните връзки с индустрията и приветства милиони талантливи млади хора”, каза Соутер.

 

„За да се гарантира, че това привилегировано положение ще продължи, е от съществено значение онези, които имат правомощия, да удвоят усилията си за подобряване на преподавателския капацитет, така че да се намали тежестта върху страстните, но притиснати учени.

 

Да достигнат до ясно заключение относно статута на таксите за студенти от ЕС след Брекзит и да направят всичко по силите си, за да гарантират, че Обединеното кралство ще продължи да бъде част от рамката на ЕС за сътрудничество в областта на научните изследвания в бъдеще", добави той.

 

Промените означават, че Кеймбридж бе изпреварен от Цюрихския технологичен университет за шестото място, което прави швейцарския технически университет втората най-висока институция в Европа след Оксфорд, който миналата година изпревари дългогодишния си съперник Кеймбридж за първи път.

 

След референдума за излизане от европейския съюз, други университети в ЕС също намалиха разликата си с Великобритания с около 28%, като това се дължи най-вече на леките подобрения в резултатите от проучванията на университетите, съчетано със спад в представянето на Великобритания.

 

Масачузетският технологичен институт запази първото си място за осма поредна година. На второ и трето място са Станфордският университет и Харвардският университет, чиито места също така остават непроменени.

 

За разлика от тях, най-лошото представяне като цяло е на универистетите в САЩ, като там само 16% от институциите са подобрили своя ранг.

 

Извън Европа и САЩ, топ-университети са Сингапурският университет "Nanyang Technological Universit"y и Националният университет на Сингапур, които споделиха 11-то място.

 

Китайският университет "Цинхуа" се изкачи на 16-то място, показвайки драматичните подобрения в работата на университетите в Китай през последните години. Сега държавата вече има 19 от 200-те най-големи университета в света, сравнено с 2016 година, когато имаше само 12.

 

Класацията на QS се основава на работодателската и академична репутация, размерите на класовете, проучвателната дейност и броя на международните служители и студенти. Това е една от най-високо оценените международни класации за университети, която доби популярност през последните години, тъй като университетите се конкурират в световен мащаб, за да привлекат студенти и персонал.

 

От друга страна, в класацията на университетите на вестник "Гардиън", Сейнт Андрюс се изкачи над Оксфорд и зае второто място тази година, точно под Кеймбридж.

 

Сейнт Андрюс изпревари Оксфорд в класацията за британските университети на "Гардиън"

 

Неговата класация обаче използва различни показатели, предназначени да оценят предметите, които студентите изучават, а не проучванията, които университетите извършват и глобалната им репутация.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции