<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92904" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ироничен ком...

Кирил Петков: Отпуснати са 182 млн. лв. за правителствен комплекс без обществена поръчка (видео)

30 Юни 2021
0 1031

“Отпуснати са 182 202 000 лв. за изграждане на правителствен комплекс от 90 000 кв.м в „София Тех Парк“. Договорът е подписан без обществена поръчка с фирма за пълен инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор.”

Това обясни на брифинг в Министерския съвет служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Кирил Петков: Отпуснати са 182 млн. лв. за правителствен комплекс без обществена поръчка  (видео)
Снимка: БулФото

„Първият въпрос е защо ни трябва 90 000 кв. м административна сграда, вторият е защо такава сграда трябва да се сложи точно в „София Тех Парк“, където трябва да се създават иновации и привличат дейности с висока добавена стойност. т. важният въпрос е защо нашите пари се дават на инженеринг без обществена поръчка“, допълни той.

Петков не съобщи фирмата, която е взела договора, но според финансовия министър Асен Василев и по този договор има авансово плащане.

Откриха сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лева за ремонт на язовири (видео)

Проверката на язовирите

Петков, заяви, че 630 млн. лв. са дадени на “Държавната Консолидационна Компания“ (ДКК). Тя авансира 100% на държавната компания „Монтажи“ ЕАД, която пък е нейна собственост.

От тази сума пари до момента има само 10 приключени ремонта, като за тях цифрите са били завишени два пъти за цената на бетона и пет пъти за цената на транспорта.

„Огромни суми от нашите пари са дадени по метод, който не минава през обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс“, каза още служебният министър на икономиката.

Поръчките са били разделени между 7-8 фирми, като е любопитно, че ремонтите на язовирите „Пазар дере“ и „Злати войвода“ са изпълнени от една и съща фирма.

Кирил Петков: Отпуснати са 182 млн. лв. за правителствен комплекс без обществена поръчка  (видео)

Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от конкурсите, които са минали по законов ред, се е явил само 1 кандидат.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции