<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81629" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Забавянето н...

Китайската ваксина срещу Covid-19 е с едва 50,4% ефективност, сочат тестове в Бразилия

14 Януари 2021
0 267

Ваксината срещу Covid-19, разработена от китайската компания Sinovac, показва едва 50,4% ефективност в ново изследване, проведено в Бразилия, пише ВВС. Това сочи, че препаратът е значително по-малко ефективен от обявените по-рано данни.

Китайската ваксина е една от двете, които бразилското правителство реши да тества. Бразилия е от страните, най-силно засегнати от Covid-19.

Потайната ваксина на Китай срещу Covid-19: Какво се знае за нея?

Sinovac, базирана в Пекин биофармацевтична компания, стои зад CoronaVac. Ваксината работи, като използва отслабени вирусни частици, за да изложи имунната система на организма на вируса, без да рискува сериозен отговор на заболяването.

Няколко страни, включително Индонезия, Турция и Сингапур, са направили поръчки за ваксината.

Китайската ваксина срещу Covid-19 е с едва 50,4% ефективност, сочат тестове в Бразилия

Миналата седмица изследователи от Института Бутантан, който провежда опитите в Бразилия, обявиха, че ваксината има 78% ефективност срещу “леки до тежки” случаи на Covid-19. Но във вторник те разкриха, че изчисленията за тази цифра не включват данните от група с “много леки инфекции” сред тези, които са получили ваксината, която не се нуждае от клинична помощ.

С включването на тези, данни степента на ефикасност вече е 50,4%, казаха изследователите. Но от Бутантан подчертаха все пак, че ваксината е 78% ефективна за предотвратяване на леки случаи, които се нуждаят от лечение, и 100% ефективна при предотвратяване на умерени до сериозни случаи.

Опитите със Sinovac са дали различни резултати в различните страни. Миналия месец турски изследователи заявиха, че ваксината е ефективна на 91,25%, докато Индонезия, която въведе програмата си за масова ваксинация в сряда, заяви, че е ефективна само 65,3%. И двете са междинни резултати от изпитвания на късен етап.

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции