<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78977" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

“Китайските досиета”: Изтекли документи разкриват грешки и цензура в ранните етапи на Covid-19 в Хубей

01 Декември 2020
0 2883

Мащабно разследване на CNN разкрива поредица от грешки, цензура и забавени действия в началото на пандемията от Covid-19 в първоначалния епицентър на заразата – Китай.

Медията е получила поверителни медицински документи, в които се съдържат данни за първата реакция на местните власти и показват укриване на информация, както и големи пропуски в тестването и проследяването на лица с Covid-19. Според журналиста Ник Патън Уолш всички тези събития са от ключово значение за разрастването на пандемията в глобален мащаб.

&#8220;Китайските досиета&#8221;: Изтекли документи разкриват грешки и цензура в ранните етапи на Covid-19 в Хубей

„Китайските досиета“

Документите идват от Китайския център за заразни болести. Те са проверени от шестима експерти на Си Ен Ен и са достоверни.

Най-общо казано, данните в тях разкриват разлики в обявените официално цифри на заболели от новия коронавирус, както и несъответствия в бройката на починалите.

От голямо значение е също откритието, че в два съседни на Ухан града е регистрирана „епидемия от инфлуенца“, която не е ясно дали е била от грип или от коронавирус, посочват от Си Ен Ен.

Документите разкриват също неефективността на здравната система и организация в Китай, които разполагат с централизирана служба за проследяване на нови и непознати болести, сформирана след епидемията от SARS през 2003 г.

&#8220;Китайските досиета&#8221;: Изтекли документи разкриват грешки и цензура в ранните етапи на Covid-19 в Хубей

Официалните и поверителните числа

В документите журналистите от Си Ен Ен са открили няколко съществени разлики в това какво знае светът и какво знаят в Китай за заболеваемостта от новия коронавирус.

На 10 февруари 2020 г., например, са съобщени едва две трети от новите случаи на Covid-19. Според данните, с които разполага света, тази цифра е 3911 души – от тях 2097 са потвърдени и 1814 са предполагаеми. Според документите, обаче, цифрата е 5918 души. Разбивката е както следва: 2345 потвърдени, 1772 клинично диагностицирани, 1796 предполагаеми и 5 с положителен резултат за новия коронавирус.

От документите излиза, че първоначалната система за отчитане на заболелите от Covid-19 е крайно неефективна, тъй като изключва огромна част от болните от крайната цифра за едно денонощие. Според експертите на Си Ен Ен тази разбивка по-горе позволява на Китайската комунистическа партия да съобщава пред света каквото сметне за добре.

Сателитни снимки на болниците в Ухан от миналото лято пораждат съмнения, че градът е пламнал по-рано от коронавируса (видео и снимки)

Друго сериозно разминаване в числата на починалите на 7 март 2020 г. Тогава пред света са съобщени 83, а в поверителните документи те са 115.

Разлика има и в общата бройка починалите от началото на местната епидемия. На 7 март тя е била 2986 според официалните цифри, но според вътрешния доклад тя е 3456.

На 17 февруари също са съобщени значително по-малко смъртни случаи от реалността. Официалната цифра е 93, а тази в документите – 196.

&#8220;Китайските досиета&#8221;: Изтекли документи разкриват грешки и цензура в ранните етапи на Covid-19 в Хубей

Това поставя под въпрос цялостната „прозрачност“ в съобщаваните цифри от страна на китайските здравни власти. Още от началото на пандемията има данни, че страната е занижила бройката на болните и починалите, но това е първото конкретно доказателство за това.

Неяснотите за цифрите се задълбочават още повече заради изключително бавното тестване на болните в Китай. Първоначално са използвани тестове за SARS, които обаче често давали фалшив негативен резултат.

Местните здравни власти отчитат също ниското ниво на хигиена и предпазни мерки по време на пробонабирането. В началото на февруари едва 30% до 50% от тестовете давали реален положителен резултат при вече доказано болни. Ниската ефективност принудила властите да започнат да тестват всеки болен по няколко пъти.

Друго сериозно забавяне е пътеката от появата на симптоми до поставянето на диагноза, която отнемала 23,3 дни – изключително дълго време, когато става въпрос за толкова заразно заболяване.

Документите разкриват също, че изградената години по-рано система за следене на нови заболявания не работи. Още след епидемията от SARS китайските власти създават централизирано звено, което следи за появата на нови болести, което обаче е пропуснало появата на Covid-19.

Мистериозна инфлуенца

Конфиденциалните документи показват още нещо интересно. В началото на декември 2019 г. в два града в провинция Хубей е документирана епидемия от инфлуенца. В Ийчанг и Ксианинг има регистрирани повече случаи на тази инфлуенца, в сравнение с Ухан, който се намира в същата провинция.

&#8220;Китайските досиета&#8221;: Изтекли документи разкриват грешки и цензура в ранните етапи на Covid-19 в Хубей

В началото на декември 2019 г. заболеваемостта от инфлуенца в провинция Хубей е скочила с колосалните 2059% в сравнение със същата седмица през 2018 г. От 2 декември за седем дни са регистрирани 6135 случая на инфлуенца в Ийчанг и 2148 случая в Ксианинг. Ухан е трета в класацията с регистрирани случаи на инфлуенца – 2032 за същата седмица.

От Си Ен Ен уточняват, че така и не става ясно от документите дали тази инфлуенца наистина е била Covid-19, но заради неработещата здравна система и бавната реакция е напълно възможно. Ако пък тези случаи не са недиагностицирани болни с Covid-19, скокът на болните с инфлуенца определено би затруднил медиците и би направил откриването на новата непозната болест още по-трудно.

Според конфиденциалните документи тестовете, които са правени на пациенти с инфлуенца, връщали огромен брой непознати резултати. Експертите на Си Ен Ен коментират, че местните здравни власти са тествали болните за това, което знаят, а новият коронавирус е непозната болест.

Тези данни поставят под въпрос и първоизточника на новия коронавирус. Според китайското правителство това е открит пазар за морски дарове и епидемията е започнала именно там в средата на декември. Това твърдение е сериозно оспорено от проучване, публикувано в „Лансет“ преди време, според което една трета от 41 инфектираните през този месец не са имали никакъв контакт с този пазар.

Откриха нулевия пациент с коронавирус в Ухан – 57 годишна продавачка на стриди

В същото време скокът на болни от инфлуенца в съседен Ийчанг, макар и да не знаем дали е свързан с Covid-19, отваря вратата на нови теории за произхода на вируса.

В заключение от Си Ен Ен посочват, че местните здравни власти са нямали никаква представа, че този вирус е с пандемичен потенциал. Това не се споменава никъде в поверителните документи, тъй като в Китай са се надявали епидемията да отшуми бързо, подобно на тази от SARS.

На днешния ден става точно една година от първия регистриран със симптоми на Covid-19 пациент в Ухан, твърди изследване в „Лансет“. В същото време бройката заразени и смъртни случаи на територията на Китай тогава продължава да расте, година по-късно, отбелязват от Си Ен Ен.

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции