Китайски програмист източи над 1 милион долара от банкомат

February 6, 2019
43 5827
Коментари: 0

Звучи като случка излязла дирекно от филм: незадоволен от работата си банков програмист открива перфектния начин да накара банкомат да пуска пари. Тази история обаче е напълно истинска. 

 

43-годишният програмист на име Кин Кишенг, работник в китайската банка Huaxia, е успял да изтегли над 7 милиона йени – еквивалентът на 1 милион долара. Парите са изтеглени от банкомати на неговия работодел, след като се възползвал от грешка в системата.

 

Според доклади, системата на банката не е записвала правилно тегленията правени след полунощ. В резултат от това, банкоматите пускали пари без да отнемат пари от сметката на потребителя. Обикновено, при такава грешка потребителят ще бъде осведомен, че транзакцията не може да бъде изпълнена, но Кишенг бил достатъчно хитър. Той сложил кодове в системата, които му позволили да заобиколи осведомлението и да се възползва от грешката.

 

Кишенг започнал да тегли пари още през ноември 2016г., но е хванат едва през януари миналата година, след като банката открива кода. През това време той успял да направи над 1,300 транзакии.

 

Може би най-изненадващата част от цялата случка е, че банката не е искала да повдигне обвинения, след като Кин върнал парите. Може би от страх, че имиджът им ще бъде накърнен, те помолили полицията да не продължава работа по случая. Банката приела аргумента на Кишенг, че просто тествал сигурността на системата и имал пълното намерение да върне парите.

 

Съдът от своя страна не приел обяснението и сега Кишенг ще бъде осъден на 10 години и половина затвор. Те не повярвали, защото влагал парите в личната си сметка вместо в тестовата сметка на банката, а също така през това време бил инвестирал и в акции.

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: