<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35560" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентът ...

Китайски рапър възпя държавата си в пропагандна песен (видео)

07 Март 2019
0 701

Китайските държавни медии пуснаха музикален клип с участието на рапър на име Су Хан.

 

Във видеоклипа Су възпява постиженията на страната си, включително роувъра, кацнал на далечната страна на Луната, клонираните маймуни и небостъргачите.

 

"Крал-маймуна на запад, легендарен дракон в небето – всички знаете, че е време за китайско чудо!", казва Хан в музикалния клип.

 

Песента има английски субтитри и бе пусната по случай най-голямото ежегодно политическо събитие в Китай – заседанията на китайския парламент и висшия политически консултативен съвет, наречени "Двете сесии".

 

Продуцирана от държавната информационна агенция Синхуа и Су, тя е един от поредните опити на Китай за пропаганда, насочена към младото поколение. 

 

Целта на кампанията е да привлече внимание към събитието, което хора много виждат само като политически спектакъл. 

 

Причината е, че до голяма степен "Двете сесии" са формулирани и единственото, което правят, е да дават нови детайли за вече известни политически въпроси, а Националният конгрес, който е съставен от близо 3,000 делегати ратифицира закони, които са вече одобрени.

 

Усилията за привличане на внимание тази година са особено фокусирани върху международната аудитория, защото освен рап видеото бяха публикувани и данни на английски език, които показват броя на жените в Националния конгрес, средната възраст на делегатите и редица други факти.

 

Азиатската държава официално има няколко политически партии, но реалната власт е в ръцете на Китайската комунистическа партия. 

 

Според защитници на системата, Китай има свой “собствен стил на демокрация”, в който интересите на хората са представени с решенията, които правителството взема.

 

Политолози обаче твърдят, че безобидните опити за показване на власт като рап видеото, върху което са работили поне 29 души, не трябва да се надценяват. 

 

"Това, на което сме свидетели, не е координирана или добре обмислена стратегия за външна пропаганда или опити за чуждестранно влияние", пише в публикация Дейвид Бандурски, съосновател на китайския уебсайт China Media Project.

 

"Това е неизбеженият резултат от пропагандна система, която е богата на пари, но културно и интелектуално банкрутирала", допълва той.

 

Източник: The Guardian
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции