<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81057" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Къде е Джак М...

Китай осъди топ банкер на смърт. Имал шкафове с пари, златни кюлчета и незаконни деца

05 Януари 2021
0 2524

Бившият секретар на партиен комитет и председател на съвета на директорите на китайската държавна инвестиционна компания China Huarong (“Чайна Хуажун”) Лай Сяомин беше осъден на смърт по обвинение в “корупция и бигамия”, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитираха изявление на съда.

Той е бил признат за виновен в получаването на 215 милиона евро подкупи, като е очаквал да вземе още 13 милиона. Съдът в северния град Тяндзин сметна, че размерът на подкупите е “изключително голям, обстоятелствата са изключително тежки”, а действията на обвиняемия – изключително злонамерени.

Лай Сяомин е бил признат за виновен и в бигамия, защото “е живял дълго с други жени” извън брака си и е имал незаконни деца от тях.

Китай се превръща в големия победител от пандемията

През януари миналата година Лай направи признания, които бяха излъчени по централната китайска телевизия. Тогава бяха показани и снимки на апартамент в Пекин, за който се смята, че принадлежал на Лай. В него имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой.

Лай Сяомин уверява, че “не е похарчил и един цент”. “Не посмях да ги харча”, твърдеше той.

Показани бяха и луксозни автомобили и златни кюлчета, които обвиняемият е приемал като подкуп.

По решение на съда активите му бяха конфискувани в полза на държавата, а присвоените с измама средства – да се върнат на пострадалите. Съдът нареди също смъртната присъда да се приведе в изпълнение.

След идването на президента Си Цзинпин на власт през 2012 г. Китай започна мащабна кампания срещу корупцията. Оттогава бяха санкционирани над милион и половина кадри на Китайската комунистическа партия. Правозащитните организации обаче порицават практиката на излъчваните по телевизията самопризнания, които според тях често са изтръгнати със сила, припомня АФП.

Разследването срещу Лай е започнало през април 2018 г., а през октомври същата година той е бил изключен от ККП и свален от заеманите постове. Той беше обвинен в политически спекулации, нежелание да съдейства на разследването, разхищения, незаконно присвояване, провеждане на банкети за държавна сметка, подкупи и злоупотреба със служебно положение.

Източник: Клуб Z

Снимка: The Guardian/AFP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции