<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74734" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доктор разгн...

Китай поставя непроверени ваксини срещу Covid-19 на хиляди граждани

01 Октомври 2020
1 623

В Китай поставят непроверени ваксини срещу Covid-19 на хиляди граждани, сред които фармацевти, правителствени служители и други, пише The New York Times.

Първите дози са били отделени за работници в държавни предприятия, след тях са били ваксинирани правителствени лица и служители в научните компании, разработили препаратите. Следващите в списъка за учители, служители в супермаркети и хора, които пътуват до рискови дестинации зад граница.

В Китай са поставяли ваксина срещу Covid-19 на ключови работници още през юли

Все още няма доказана ефективна ваксина срещу новия коронавирус, но това не спира Китай да поставя неизпитани препарати на десетки и, може би, стотици хиляди свои граждани.

Това се случва в нарушение на международните разпоредби за тестване на нови ваксини. В момента на територията на комунистическата страна се използват три различни препарата. Официални лица постепенно разширяват обхвата на опасната програма, оправдавайки я с това, че вероятно ваксините ще се окажат ефективни и безопасни.

Снимка: Pixabay

И трите ваксини са в трета фаза на клинични изпитвания, които се провеждат извън територията на Китай. Всички доброволни участници по света се следят и тестват постоянно за странични ефекти и дали наистина ваксината дава нужната защита.

Световната научна общност е объркана от действията на Китай, където за първи път се предприема подобна ваксинална тактика с недоказани препарати. Неправилно тестваните ваксини могат да имат опасни странични ефекти, а неефективността на медикаментите създава фалшиво усещане за сигурност и подтиква към държание, което ще доведе до още повече инфекции.

Снимка: Unsplash/Mufid Majnun

Обширната програма повдига въпроси и дали ваксинираните хора са съгласни с действията на властите. Това важи с пълна сила за служителите на фармацевтичните компании и държавните предприятия. Според данни на изданието те са подтиквани да подпишат споразумение, което им забранява да говорят пред медиите за поставената ваксина и ефектите от нея.

Точната бройка ваксинирани не е ясна. Китайската компания „Синофарм“, която е собственост на държавата, е произвела и поставила хиляди ваксини до момента. Друга компания – „Синовак“ е ваксинирала повече от 10 000 души в Пекин, както и всичките си служители и техните семейства.

Китайска ваксина срещу Covid-19 може да е в официална продажба през декември

Според експерти тактиката на Китайската комунистическа партия е да провери какви са обществените нагласи към ваксините за COVID-19 и да постави началото на по-широка подкрепа за медикаментите.

Източник: The New York Times

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции