<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90386" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Северна Коре...

Китай разреши на семействата да имат трето дете за първи път от 1979 година насам

31 Май 2021
0 319

Китай разрешава на двойките да имат три деца, което е голяма промяна в демографската политика на страната, предизвикана от намаляването на раждаемостта през последните години, съобщава BBC.

Според държавната медия „Синхуа“ промяната е била одобрена от президента Си Дзинпин на заседание на политбюро, но все още не е ясно кога ще влезе в сила. В началото на месеца азиатската страна публикува данните от провежданото веднъж на 10 г. преброяване на населението, което отчете най-бавният прираст от десетилетия само със 72 млн. души, достигайки до 1,41 млрд. души.

Това увеличи натиска върху Пекин да засили мерките за двойките, за да имат повече деца и да предотвратят намаляването на населението. Разпространяването на информацията бе отложено и това предизвика слухове, че те са смущаващи за комунистическия режим, отбелязва „Франс прес“. Според данните миналата година в Китай са се родили около 12 млн. бебета, което е значително по-малко от 18 млн. през 2016 г. и най-ниският брой раждания, регистриран от 60-те години на миналия век.

Демографската политика в Китай

През 1979 г. китайските власти въвеждат политика за едно дете на семейство с някои изключения, за да ограничат растежа на огромното население на страната. Впоследствие обаче те започват да се притесняват, че броят на хората в трудоспособна възраст намалява прекалено бързо, възпрепятствайки усилията за създаване на просперираща икономика.

Снимка: Pixabay

През 2015 г. Пекин официално отмени тази политика, но много двойки така или иначе не искат да имат повече заради скъпия живот, тесните жилища и дискриминацията, с която много майки се сблъскват на работното си място, отбелязва „Асошиейтед прес“.

През 2016 г. в страната бе приет нов закон, който позволяваше на двойките да имат до две деца, което не успя да доведе до устойчив ръст на ражданията, тъй като високите разходи за отглеждане на деца в китайските градове възпират много двойки да създават семейства.

Източник: BBC (Превод: bTV)

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции