<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74763" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Евродепутат Дейли: Парите от Еврофондовете са кръвта за тези вампири в България

02 Октомври 2020
0 4019

“Фондовете на ЕС са кръвта за тези вампири, които я смучат и живеят от нея. Трябва да спрем това, то продължи достатъчно дълго”, заяви евродепутататът от левицата Клеър Дейли по отношение на управлението в България по време на дебат в Комисията за граждански свободи (LIBE) на европарламента, визирайки българските власти.

Острата реакция на ирландския крайноляв евродепутат не е първи случай, когато тя се обръща с остри критики към европейските институции, обвинявайки ги, че с подкрепата си за правителството на Бойко Борисов, насърчават корупцията в България.

Евродепутат Дейли: Парите от Еврофондовете са кръвта за тези вампири в България

Във видеото горе може да си припомните предишно нейно изказване в Европейския парламент.

Евродепутати към Брюксел: Фондовете подпомагат корумпираната власт в България

Разговорът този път бе посветен на бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС, за който европейските институции спорят как точно да обвърже достъпа до еврофондове с върховенството на закона. Повечето изказали се евродепутати бяха силно недоволни от меката позиция на съвета (където са представени националните правителства).

Клеър Дейли декларира подкрепата си за протестиращите вече трети месец с искания за оставка на кабинета на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Тя публикува кратко обръщение към недоволните българи с призив да не се отказват от исканията си и с обещание да дойде лично да ги подкрепи.

Евродепутатът Клеър Дейли отправи апел към протестиращите в България (видео)

В поредното изслушване на комисията за граждански права тя заяви:

“Парите на европейските граждани не бива да бъдат използвани за финансиране на корупция и нарушения на върховенството на закона, но това се случва. Искам да кажа какво означава това за страни като България. Сто милиона еврофондове за къщи за гости в селски райони се използват за частните вили на близки на правителството. Фермери, казващи, че милиони от европейските пари отиват в несъществуващи стопанства, а министърът на земеделието казва: “Мълчете си, нищо не казвайте, че парите ще спрат”. Подкупи, свързани с Covid-19. Търгове за инфраструктура, например магистрали, разпределени. Консултантски фирми, свързани със строителни фирми, счетоводство, пълно с видими подкупи. Чудно ли е, че позицията на съвета е толкова лоша, при положение че една от членките на съвета, седяща на масата, преговаряща за позицията на съвета, печели толкова много от еврофондове? Фондовете на ЕС са кръвта за тези вампири, които я смучат и живеят от нея. Трябва да спрем това, то продължи достатъчно дълго. Позицията на съвета е напълно неадекватна.”

Източник: Дневник

Снимка на корицата: Европейски парламент

Видео: FB/Надежда Ганева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции