<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=64638" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десетки сели...

Климатичните промени превръщат зони от Антарктика в зелени площи (видео и снимки)

21 Май 2020
0 950

Според изследвания на учени климатичните промени превръщат цели зони от Антарктика в зелени площи, пише Guardian. Изследователите картографират „началото на нова екосистема“, докато водораслите цъфтят по повърхността на топящ се сняг.

Учените са създали първата мащабна карта на микроскопични водорасли на Антарктическия полуостров, докато те цъфтят по повърхността на топящия се сняг, оцветявайки повърхността в зелено и потенциално създавайки източник на хранене за други видове.

Британският екип, отговорен за изследването, вярва, че тези процеси ще разширят обхвата си в бъдеще, защото глобалното затопляне създава непрекъснато допълнителни условия, в които да процъфтяват.

В някои райони едноклетъчните форми на живот са толкова плътни, че оцветяват снега в яркозелено и могат да се видят от космоса, според проучването, публикувано в сряда в списанието “Nature Communications”.

Биолози от университета в Кеймбридж и Британското антарктическо проучване прекараха шест години в откриване и измерване на зелените снежни водорасли, използвайки комбинация от спътникови данни и наблюдение на земята.

Резултатът е първата мащабна карта на водораслите на полуострова, която ще бъде използвана като основна линия за оценка на скоростта, с която белият континент става дефакто зелен заради климатичната криза и потенциално предлага храна за други видове.

Те вече са открили, че водораслите са образували близки връзки с дребни гъбични спори и бактерии.

„Това е общност. Това потенциално може да формира нови местообитания. Някъде това би било началото на нова екосистема “, казва Мат Дейви от университета в Кеймбридж, един от учените, които ръководят изследването.

Той описва картата на водораслите като липсващо парче от мозайката на въглеродния цикъл в Антарктида.

Топящ се глетчер в Антарктика разкри пред учените неизвестен досега остров (видео и снимки)

Той идентифицира 1679 отделни цъфтящи зелени снежни водорасли, които заедно покриват площ от 1,9 кв. км, което се равнява на поглъщане на въглерод от около 479 тона годишно.

Популациите от пингвини в Антарктика са намалели с над 50% от 1971 г. насам

Почти две трети от цъфтящите зелени водорасли са открити на малки, ниско разположени острови около полуострова, който е преживял едни от най-интензивните затопляния в света, като през това лято бяха поставени нови температурни рекорди. Снежните водорасли са по-малко забележими в по-студените, южни райони.

Преди това учените наблюдават промяна в зеления лишей и мъх, но те растат изключително бавно в сравнение с водораслите.

Източник: Guardian

Снимки: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции