<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106581" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Грета Тунбер...

Климатолози предлагат технология, с която Арктика да бъде наново замразена

06 Ноември 2021
0 375

Британски климатолози от Центъра за възстановяване на климата в Кеймбридж предложиха авангардно решение срещу климатичните промени – възстановяване на топящите се ледени покривки на Арктика.

Кокер шпаньол слага лапа на устата на своя собственик при всяко кихане (видео)

Климатолози предлагат технология, с която Арктика да бъде наново замразена

Изменението на климата вече е толкова силно изразено, че намаляването на емисиите на парникови газове не е достатъчно за подобряване на ситуацията, казват учените, цитирани от Metro. Затова, има нужда от допълнителни и по-радикални решения, допълват те.

„Предлагаме инициатива, която наричаме просветляване на морските облаци. Ще изградим специални пръскачки, които ще разпръскват под високо налягане капчици морска вода във въздуха. Така ще се стимулира образуването на изпарения със солни кристали, които ще се издигнат в небето поради конвекцията на въздуха. Солта ще насърчи образуването на нови облаци, които ще предпазят леда в Арктика от интензивна слънчева радиация”, обяснява Дейвид Кинг, ръководител на изследователската група.

Кинг е убеден, че този метод ще позволи на Арктика да придобие по-дебел слой лед, който ще бъде и по-устойчив на затопляне. Изследователите подчертават, че все пак първо трябва да се проучат рисковете от използване на подобна технология. Самата реализация на проекта ще отнеме повече от година, така че, човечеството трябва да се въоръжи и търпение за първите резултати.

Във видеото можете да се насладите на едно уникално изпълнение на пианиста Лудовико Ейнауди в Арктика, който с този музикален жест приковава вниманието върху глобалните проблеми.

Източник: Мениджър Нюз
Видео: Грийнпийс България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции