Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Кметът на Белоградчик се опита да замаже като "фалшива новина" скандала с надписите в "Магурата"
Кметът на Белоградчик се опита да замаже като "фалшива новина" скандала с надписите в "Магурата"
05-16-19
добавено
315
прегледа

Вандали са писали върху стените на пещерата Магура в Северозападна България, където има праисторически рисунки на 7000 години. Новината беше публикувана във Фейсбук от Андрей Шурелов. От неговата снимка се вижда, че до праисторическите рисунки има надпис "Ради, Павчо, 2019 Антов". След като случаят бе раздухан от медиите, кметът на Белоградчик Борис Николов опита да замаже скандала с етикета "фалшива новина", коментира Mediapool.

 

Според него никой не е писал върху рисунките и явно проблемът е решен.

 

 

 


"Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е фалшива", обяви кметът на Белоградчик Борис Николов след проверка на Историческия музей в града. Той убедено твърди, че "вандалски акт няма". В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добави кметът Николов.

 

 

НАДПИСИТЕ В "МАГУРАТА" НЕ СА ЗАСЕГНАЛИ РИСУНКИТЕ, НО НАРУШАВАТ ЦЕЛОСТТА НА ПАМЕТНИКА, СПОРЕД ЕКСПЕРТ (СНИМКИ)

 


Разказът на очевидеца и неговата снимка показват, че вандалски акт има. Дори и да не е писано върху рисунките, то драсканиците доказват, че властите не полагат грижи за опазване на историческото наследство и то лесно може да бъде унищожено. Освен това, случаят може да компрометира кандидатурата на Магура пред ЮНЕСКО.

 

 

 


Авторът на снимката на вандалската проява в пещера Магура Андрей Шурелов потвърди пред Mediapool, че кадърът му е напълно автентичен. Той никога не е твърдял, че е драскано върху рисунки, а че има съжителство между праисторията и съвременните вандалски драсканици.

 

Снимката на Шурелов е направена в неделя около 10.30 часа сутринта, когато той е посетил пещерата заедно с група от около 40 души. Надписът е бил видян и от други хора, включително от гида. По думите на Шурелов драсканиците са направени с монета върху меката варовикова скала. Според него е възможно те вече да са премахнати, защото това не би било особено трудно. Той обясни, че е направил само три снимки от еднакъв ъгъл.

 

 

 


"Дори като снимах прочутата ловна сцена (една от най-известните праисторически рисунки в Магура), се мъчех да не ги хвана", каза Шурелов.
Той допълни, че големите групи от туристи, които посещават пещерата, често са оставени без контрол. Посетители се отделят и никой не ги наблюдава какво правят. Мъжът каза, че целта му не е да търси отговорност, а да се предприемат действия за затягане на режима. В тези галерии лесно мога да се поставят камери за наблюдение, защото има прокарано електричество. В момента такива няма.

 

През октомври м.г. мемориалният комплекс в японския град Хирошима стана жертва на вандализъм от двама сценични работници от българската национална опера. Тогава те надраскаха с черен спрей с надпис "Локо София" на ограда в комплекса, което шокира японците. Последва признание, извинение и уволнение. В началото на тази година български екскурзовод показа снимка с надпис "Локо 2019" точно до входа на Хеопсовата пирамида.
 

 

Източник: Mediapool