<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83992" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В кои градове...

Кметът Фандъкова: Кабелът, убил 16-годишното момче, е прокаран напълно незаконно (видео)

17 Февруари 2021
0 6766

“Кабелът, убил 16-годишното момче в София, е поставен напълно незаконно, прокаран е напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ Електроразпределение България за предоставяне на електрическа енергия.” Това каза на брифинг кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с трагичния случай отпреди няколко дни.

Припомняме, че 16-годишният Людмил издъхна в ръцете на баща си в неделя, ударен от ток, докато пресичаше бул. “Иван Гешов” в центъра на столицата.

Кметът Фандъкова: Кабелът, убил 16-годишното момче, е прокаран напълно незаконно (видео)

„Договорът е за присъединяване“, уточни тя. По думите ѝ, въпросите към ЧЕЗ са много, защото договорът е сключен на база на хвърчаща бележка, издадена през 2011 година от главния архитект на район „Триадица“.

“Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат изяснени. Трябва да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая разпоредих проверка, която приключи”, посочи градоначалникът.

И добави: “Изпратихме писмо до Район „Триадица“ да бъдат издадени заповеди за премахването на павилионите от мястото, където загина 16-годишното момче. Смъртта на 16-годишния Людмил е ужасяващ инцидент и тежко престъпление. Казвам го като майка и като всеки родител, който в момента изпитва страх и гняв. Изказвам искрените си съболезнования пред семейството и близките на Людмил. Видяхме тяхната мъка. Пред тях и пред паметта на Людмил дължим много ясни отговори.”

„Беше важно да изясним всички обстоятелства и да покажем конкретните отговорности на конкретните институции. Проверката засягаше всички обекти, които са на тротоара пред болница „Св. Иван Рилски“. Проверихме всички тях. Проверката показа нарушение в поставянето на експлоатация на всеки един от тях. Трите обекта, които са върху тротоара, са поставени с издадени документи от Район „Триадица“.

Поставянето на такива преместваеми обекти се извършва от наредба след провеждане на конкурс от Районната администрация. За два от тези обекта Районната администрация е провела конкурси и има сключени договори, съответно взима наеми за тях. В документацията за поставянето им, която Районната администрация предостави, открихме пропуски и нарушения. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждането им в експлоатация.

Другите два павилиона, които се намират на терена на болница „Св. Иван Рилски“ и болницата е сключила договори за наеми с търговски дружества, също са напълно незаконни“, каза още Фандъкова.

„За тях също няма удостоверение за въвеждане в експлоатация. През 2018 година Район „Триадица“ констатира, че тези обекти са незаконни и започна процедура за премахването им. Констативните актове са изпратени в „Общински строителен контрол за издаване на заповеди за премахване. Дирекцията открива пропуски в актовете и ги връща за поправка в района, който да ги издаде коректно. Всички актове трябваше да бъдат предоставени в Агенция „Общински строителен контрол“ за издаване на заповеди за премахване. До този момент тези констативни актове не са представени. Твърденията на Район „Триадица“ са, че не се получили отговори от болницата и от областния управител“, добави кметът.

Кметът Фандъкова: Кабелът, убил 16-годишното момче, е прокаран напълно незаконно (видео)

„В проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд. Именно това е послужило на ЧЕЗ да ги свърже като един законно изграден обект”, коментира главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

„С въпросната бележка човекът е подадал заявление към ЧЕЗ. Оттам са му казали, че ще се присъедини от страната на хиподрума в блок 120 към съответния електромер. Човекът си занася договора и си опъва един кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на Улично осветление, в която минават слаботокови кабели. Това е още едно голямо нарушение – в такава мрежа се пуска кабел с високо напрежение. Изискванията не допускат да се случва такова нещо”, допълни още той.

„Хората, които са позволили да подпечатат документация, да издават служебни бележи, да подвързват обекти, които не са въведени в експлоатация, трябва да понесат своята отговорност”, категоричен бе арх. Здравков.

„Виновен е този, който е позволил да се пусне електрозахранване на обект, който не е въведен в експлоатация. Вторият виновен е физическият извършител, който е положил незаконно кабела в тръбопреносната мрежа и е позволил да се получи този нелеп инцидент. В крайна сметка поставянето на този кабел с високо напрежение е в отклонение с всички действащи нормативи”, каза той.

Кметът Фандъкова: Кабелът, убил 16-годишното момче, е прокаран напълно незаконно (видео)

През 2019 г. на същото място при реконструкция на светофарната уредба са били отстранени незаконни кабели, които са водели към същия тип обекти в района, съобщи Димитър Петров – директор на дирекция ”Управление и анализ на трафика”.

Регламентирано шахтите се проверяват два пъти в годината, уточни той.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции