<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82583" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Кметът Фандъкова: Разрешение за строеж вече ще се издава само с улична регулация

28 Януари 2021
0 670

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е към него да има приложена улична регулация. Това предложение на Столичната община, разработено от екипа на главния архитект на София арх. Здравко Здравков, беше прието с промени в Закона за устройство на територията.

Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация.

Кметът Фандъкова: Разрешение за строеж вече ще се издава само с улична регулация

На практика така се спира възможността в рамките на улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или “частни улици”. Такива случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и други.

Всичко това бе съобщено във Фейсбук от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Кметът Фандъкова: Разрешение за строеж вече ще се издава само с улична регулация

По думите ѝ това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани.

Кметът Фандъкова: Разрешение за строеж вече ще се издава само с улична регулация

“Втората съществена промяна, която постигнахме, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем определен от общинските съвети. Тези две промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп да бъдещата сграда. Всички знаем негативните примери в София и благодаря на МРРБ и на народните представители, които подкрепиха нашите предложения. Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност, както за тях, така и за гражданите”, казва още столичният кмет.

Затваря се и възможността да се строят сгради с ателиета, заобикаляйки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищни сгради. С новите текстове изискванията за ателиета се изравняват с тези за жилища. Освен това вече в зони за ниско и вилно застрояване няма да има възможност да се заобикаля ограничението за максимална височина.

“Нов текст в закона дава възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площадни пространства. Столична община имаше такава процедура, но тя беше отменена заради липса на законово основание. Благодаря на екипа на главния архитект арх. Здравков, който разработи предложенията, на народните представители от ГЕРБ и ВМРО, които ги подкрепиха в зала и на всички инициативни комитети от различни квартали в София, които ни подкрепиха”, пише Йорданка Фандъкова.

Източник: Фейсбук – Йорданка Фандъкова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции