Ковачки ще гори боклук от София срещу 8,8 млн. лв.

January 21, 2020
39 469
Коментари: 0

Официално две от централите на бизнесмена Христо Ковачки ще получават пари от Столичната община, за да изгарят произведеното от боклуците на столичани RDF гориво. ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен" ще "оползотворяват" минимум по 25 000 тона на година от преработените отпадъци на София в следващите поне три години. Количествата могат да достигнат до 70 000 тона годишно, съобщава Mediapool.

 

Други поне 60 000 тона на година ще продължат да се оползотворяват в завода за цимент на "Холсим България". Максималното количество гориво от боклуци, което може да бъде оползотворено там, е 80 000 тона годишно.

 

В края на 2019 г. и началото на 2020 г. общината е подписала договорите за предаването на обработените отпадъци с централите на Ковачки и с "Холсим", показва справка в профила на купувача на местната власт. Тези мощности бяха и единствените кандидати да изгарят RDF горивото на София.

 

По договора централите, свързани с Ковачки, може да получат прогнозно 8.85 млн. лева за трите години, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Сумата може да набъбне, тъй като контрактът позволява увеличаване на срока с още две години.

 

Наши ТЕЦ-ове горят италиански боклук и замърсяват въздуха, твърди депутат от БСП (видео)

 

По договора с "Холсим" прогнозната обща цена е 9.825 млн. лева и условието за удължаване с още две години също е приложимо.

 

ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен" кандидатстваха заедно по една от позициите на обществената поръчка. Засега те са единствените въглищни централи, които имат официално разрешение да използват и боклуци в пещите си заедно с въглищата. Те печелят както от плащания за оползотворяването на отпадъците, така и от по-скъпата цена, която получават за тока, произведен по този начин, тъй като той влиза в графата "високоефективно производство".

 

Комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" позволява в пещите му да влизат освен въглища и RDF и биомаса. През последните дни обаче властите забраниха на централата да използва отпадъци за производството си. Причината е, че според екоминистерството комплексното разрешително на централата реално не е влязло в сила, тъй като преди това трябва да бъдат поставени в него условия като инвестиции в пречистващата система и в следенето на емисиите, например. От ТЕЦ "Бобов дол" казват, че имат действащо разрешение като се позовават и на документ за пробно горене на отпадъци, подписано от неназован от тях заместник-министър на екологията.

 

"Топлофикация Сливен" пък има разрешение да изгаря по около 8000 тона отпадъци на година заедно с въглищата, но поиска над двойно увеличаване на количествата.

 

Македонци внасят боклук у нас, защото в страната им е забранено

 

Според представители на рециклиращата индустрия именно около енергийния бос Христо Ковачки и свързани с него електроцентрали се въртят схемите с внос на отпадъци в страната. В последния месец властите демонстрираха активност по въпроса с редица проверки на площадки за боклук, включително и на територията на централите, както и на пристанищата. Именно след една от тях беше наредено да се спре и изгарянето на боклук в ТЕЦ "Бобов дол". Заради общественото недоволство и напрежението по темата премиерът Бойко Борисов заръча да се забрани и вносът на боклуци в страната.

 

Дори и това реално да се случи, ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен" на практика могат да си осигурят нужните им количества отпадъци за изгаряне от София.

 

За услугата по оползотворяването му те ще получават между 20 и 60 лева на тон за насипен RDF и между 15 и 50 лева за опакован. Цените зависят от количествата, които се доставят. В действалия до скоро договор за същата услуга "Девня цимент" е получавала по 15 лева на тон за оползотворяване на тон отпадък.

 

По новоподписания договор с "Холсим" цените за насипен RDF са между 20 и 58 лева на тон отново според количествата при 24.50 лева на тон до скоро. За опакован обработен отпадък цените са от 15 до 50 лева при 21 лева по действалия до скоро контракт.

 

25 контейнера с незаконен боклук от Италия са открити на пристанище Варна

 

Столичната община ще плаща за оползотворяването на RDF горивото, докато не бъде построена когенерацията към една от мощностите на "Топлофикация София", която да работи с този отпадъци. Проектът трябва да бъде финансиран и от еврофондовете, но преди това трябва да бъде официално одобрен от Европейската комисия. До момента информация за това няма. Наскоро от Брюксел одобриха отпускането на държавна помощ за изграждането на новата мощност, което беше едно от условията за одобрението на проекта.

 

Източник: Mediapool

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: